World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Il capitale umano
Il capitale umano
duur: 111 minuten


Italiaanse cinema
Nodig je vrienden uit

Waarom moet u deze film zien?

  • De getalenteerde Italiaanse actrices.
  • De menselijke drama’s die achter de economische crisis schuilgaan.

 

Deze naar Italië getransponeerde verfilming van een roman van de Amerikaanse auteur Stephen Amidon heeft iets van een thriller, maar het whodunit-element is vooral een techniek om de aandacht van de toeschouwer niet te laten verslappen door er zo lang mogelijk de spanning in te houden, terwijl het vooral gaat om een ontleding van een hedendaagse klassenmaatschappij en over de invloed van de sputterende economie op hoe mensen met elkaar omgaan.

Vertrekpunt van de film is een "banaal" accident met verstrekkende gevolgen: tijdens een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië wordt een fietser van de weg gereden, die gewond in een gracht belandt. Regisseur Paolo Virzi toont vervolgens de impact van dit ongeval op twee uiteenlopende gezinnen: de middenklasse bankier Dino en zijn dochtertje; de kapitalistische mogul Giovanni en zijn vrouw Carla. 

Via de reacties van de familieleden op deze dramatische gebeurtenis registreert de regisseur ook fijntjes hoe de crisis de spanningen opdrijft en de ongelijkheid binnen de Italiaanse middle en upper class blootlegt. 

Via de reacties van de familieleden op deze dramatische gebeurtenis registreert de regisseur ook fijntjes wat er allemaal mis gaat in het leven van op het oog welvarende lieden en hoe de crisis de spanningen opdrijft en de ongelijkheid binnen de Italiaanse middle en upper class blootlegt. Een grote troef is de fraaie sterrencast aangevoerd door twee Italiaanse topactrices: Valeria Golina en Valeria Bruni Tedeschi (de vooral in Frankrijk actieve halfzus van Carla Bruni). Dit is zeker een van de beste films van Paolo Virzi (Livorno, 1964), die met 'Tutta la vitta davanti' (2008) en 'La prima cosa bella' (2010) als een nieuw talent werd binnengehaald maar van wie de recente films ('La pazza gioia' uit 2016 en 'The Leisure Seeker' uit 2017) toch beduidend minder geslaagd te noemen zijn.

 

Patrick Duynslaegher (oktober 2017)

Online communicatie door Wisefools