World soundtrack awards
De Witte van Sichem (1980)
  Huur € 2,99 duur: 106 minuten
Vlaamse films, Drama

Vlaamse klassiekers
Nodig je vrienden uit
Film Fest Gent - De Witte van Sichem

Waarom moet je deze film zien?

  • Robbe De Hert bevrijdt ‘De Witte van Sichem’ van alle folklore en benadrukt vooral de sociale dimensie van het verhaal, met de schalkse wittekop als een kansloze knaap die op het Vlaamse platteland rond 1900 meer slaag dan eten krijgt in een gezin van kromgewerkte landbouwers.

  • Eric Clerkx geeft in deze remake van de Vlaamse klassieker uit 1934 een innemende vertolking ten beste van rebelse kwajongen, duidelijk alter ego van regisseur Robbe De Hert.

Na de populaire verfilming van Jan Vanderheyden en Edith Kiel uit 1934, komt de klassieker van Ernest Claes terecht bij Robbe de Hert, boegbeeld van het linkse filmerscollectief Fugitive Cinema. Zijn Witte van Sichem wordt een schrijnend portret van de armoedige levensomstandigheden in het landelijke Vlaanderen van 1900. Lewie Verheyden krijgt 'meer slaag dan eten', en wanneer er geen school is, dan is er het labeur op het land bij de tirannieke boer Coene. Uit onvrede met de realiteit haalt de witte kwajongenstreken uit die hem evenwel steevast een pak slaag opleveren. In literatuur en verbeelding vindt hij een kortstondige vluchtroute uit de harde realiteit. Even maar, want dan eisen het grauwe heden en de uitzichtloze toekomst opnieuw hun rechten.
Online communicatie door Lavagraphics