World soundtrack awards
 
Wonderlijke reis door Rio de Janeiro in 'Obscuro Barroco'
Wonderlijke reis door Rio de Janeiro in 'Obscuro Barroco' One Shot Cinema
deel dit artikel
Obscuro Barroco

Elk jaar kan je een massa films bekijken in de Belgische zalen, maar toch zijn er nog altijd markante films die geen reguliere bioscooprelease krijgen. One Shot Cinema, een initiatief van Film Fest Gent en Sphinx Cinema, vult die leemte door elke maand zo’n onuitgegeven film te vertonen. In januari staat ‘Obscuro Barroco' op het programma.

'Obscuro Barroco' van de Griekse regisseuse Evangelia Kranioti is geen speelfilm en ook geen zuivere documentaire. Je zou het veeleer een cinematografisch essay kunnen noemen.

Immersive cinema

De verteller van de film, de intussen overleden transgender Luana Muniz - in Brazilië al decennia lang een LGTB-icoon - is onze gids tijdens de carnavalviering in de betoverende en transformatieve stad Rio de Janeiro.

'Obscuro Barocco' is geen film waar je afstandelijk zit naar te kijken, om er echt van te genieten moet je erin ondergedompeld worden. In dit mooi staaltje van immersive cinema zit geen verhaaltje of conventionele dramatiek; je ervaart de film als één continue beeldenstroom van feestvreugde, vuurwerk, straatartiesten, dansende jongelui, underground party’s, protesten, stranden, tropische flora en filosoferende getuigenissen.

Speelse provocaties

Kranioti toont ons de naakte waarheid achter de extravagante verkleedpartijen, met transgender vrouwen die trots met hun lichaam in verandering pronken. Daaruit groeit een audiovisuele bespiegeling over gender, identiteit, rollenspel, waarin de queer esthetiek primeert. De transformaties in de samenleving worden gelinkt of/en gecontrasteerd met de lichamelijke veranderingen bij transgenders.

'Obscuro Barocco' is inderdaad barok maar ook sexy, extravagant en hypnotiserend. Een puur sensoriële ervaring om zorgeloos bij achterover te leunen en je te laten meevoeren met een bonte wervelwind van subculturen, ideeën, impressies, statements en speelse provocaties.

'Obscuro Barroco' is onze One Shot Cinema-film van januari en is te zien op 10, 20, 24 en 31 januari in Sphinx Cinema (Gent). Reserveer jouw ticket(s) hier

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Gerelateerd: One Shot Cinema: Obscuro Barroco

Film Fest Gent -

Ondanks het overvolle bioscoopaanbod zijn er nog altijd sterke en boeiende films die door de mazen van het distributienet glippen. Daarom vertoont Film Fest Gent, in…

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools