World soundtrack awards
 
Win duoticket hommageconcert Frédéric Devreese in Flagey
Win duoticket hommageconcert Frédéric Devreese in Flagey Filmnieuws
deel dit artikel
Frédéric Devreese

Naar aanleiding van de negentigste verjaardag van Frédéric Devreese eren Brussels Philharmonic en Flagey de vader van de Belgische filmmuziek met een muzikaal portret. Dat gebeurt op 5 juni 2019 om 20 u.15 in Flagey Brussel. Maak kans op een van de 20 duotickets voor dit concert. 

Het belang van Devreeses oeuvre kan moeilijk onderschat worden. Hij schreef beklijvende scores voor bijna alle films van André Delvaux die hij zijn spirituele vader noemde. Hij ontmoette Delvaux toen hijzelf voor de toenmalige BRT de tv-opera ‘Willem Van Saeftinge’ componeerde en Delvaux zijn de man die zijn haar kort knipte aan het draaien was. Het was het begin van een vruchtbare samenwerking onder meer bij ‘De trein der traagheid’, ‘Benvenuta’, ‘L’oeuvre au noir’. Omdat Delvaux zelf muzikaal onderlegd was, bracht hij altijd het beste in mij naar boven, herinnert Devreese zich. De jarige componist werkte ook nog voor onder meer Lieven Debrauwer (‘Pauline en Paulette’) en voor ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus.

Frédéric Devreese betreurt dat sommigen neerkijken op filmmuziek. Hijzelf beschouwt als evenwaardig aan zijn meer klassieke composities. Hij schreef onder meer vier pianoconcerti, een vioolconcerto, een symfonie, kamermuziek, twee opera’s, balletsuites en liederen. In 1983 componeerde hij het verplichte werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd.

Zijn muziek wordt als zeer beeldend omschreven, toegankelijk en nog altijd actueel. Het Brussels Philharmonic vertolkt op 5 juni onder meer de Benvenuta suite en zijn vierde pianoconcerto. Frédéric Devreese is al levenslang een vriend en een ambassadeur van Film Fest Gent.

Deze wedstrijd is afgelopen.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools