VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Vlaanderen is eerste gastregio tijdens Cartoon Movie
Vlaanderen is eerste gastregio tijdens Cartoon Movie Filmnieuws
deel dit artikel

Met als logo ‘Flandriens of Animation’ is Vlaanderen de eerste gastregio tijdens het in Bordeaux van 8 tot 10 maart 2017 gehouden Cartoon Movie platform. 

Dat is een initiatief van Cartoon, de Europese associatie voor animatiefilm die professionals uit die sector samenbrengt. In de Franse wijnhoofdstad worden een tiental Vlaamse animatieproducenten onder de aandacht gebracht van 750 professionals. Drie Vlaamse animatieprojecten en vijf coproducties zijn uitgenodigd voor een pitchingsessie.

Arielle Sleutel en Jan Bultheel stellen er ‘Canaan’ voor, de opvolger van Bultheels ‘Cafard’, terwijl Potemkino en SANCTA uitpakken met ‘ZOOks’, een familieavontuur met ecologische inslag. Grid Animation pitcht er ‘Crazy Island’, een verhaal waarin dieren op een zinkend eiland de hoofdrol spelen. Verder komen er vijf coproducties met Vlaanderen aan bod. Walking the Dog is de coproducent van ‘Fox and Hare Save the Forest’, ‘Charlotte’ en ‘Hump’. Lunanime werkt mee aan ‘The Siren’ en Cyborn is betrokken bij ‘You Never Fly Alone’. Al deze projecten worden voorgesteld aan potentiële coproducenten, financiers en distributeurs.

Dat Cartoon voor het eerst kiest voor gastregio Vlaanderen is te danken aan de steile opgang van de Vlaamse animatiesector. Er zijn immers ruim twintig productiehuizen, waaronder een tiental studio’s, actief op het vlak van animatie. Dat resulteerde voor de periode 2013-2016 in niet minder dan elf speelfilms en twaalf reeksen. Voor de komende jaren staan meer dan twintig filmprojecten gepland en zitten een dertigtal animatiereeksen in de pijplijn.

Als gastregio mag Vlaanderen negen jonge animatietalenten afvaardigen voor een coaching workshop op 8 maart. Studenten animatie van de verschillende filmscholen worden er begeleid door docenten en recent afgestudeerde talenten.

De Vlaamse spotlight op Cartoon Movie is een initiatief van het economisch fonds Screen Flanders en sedert het ontstaan van Cartoon Movie werden er al meer dan 250 animatiefilms gepitcht. Bekende voorbeelden van films die dank zij Cartoon Movie gefinancierd en uitgebracht werden zijn onder meer ‘Les Triplettes de Belville’, ‘Shaun the Sheep’, ‘Song of the Sea’, ‘Kirikou’ en ‘Ma vie de courgette’.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics