World soundtrack awards
Vlaamse films naar festival in Marseille
Vlaamse films naar festival in Marseille Filmnieuws
deel dit artikel
Hoe kamelen leeuwen worden - Lydia Rigaux

De experimentele documentaire ‘TREMOR – Es ist immer Krieg’ van Annik Leroy, die vorige maand op het Kunstenfestivaldesarts vertoond werd, gaat in internationale première op het filmfestival van Marseille. Samen met 14 andere films maakt ‘TREMOR’ kans op de Grand Prix van het festival. Daarnaast is de speelfilm ‘Hoe kamelen leeuwen worden’ van Lydia Rigaux in Marseille uitgenodigd voor ‘Ah, la musique’, een parallel programma dat focust op het gebruik van geluid en muziek in film.

‘TREMOR’ van Annik Leroy is een lichtgevoelige reis tussen herinnering en nachtmerrie. De film die bol staat van de referenties uit de kunstgeschiedenis krijgt vorm door de stemmen van dichters en gekken, van een moeder en van een kind. Het zijn bespiegelende gedachten, spontane vertellingen of pakkende getuigenissen. Ondertussen ziet de kijker plaatsen die niet met zekerheid gesitueerd kunnen worden maar waar de voortekenen van geweld voelbaar en de littekens zichtbaar zijn.

In haar speelfilmdebuut volgt Lydia Rigaux vier familieleden, Vincent, Renée, Alice en Robin, in hun drang naar vrijheid. In vier episodes gaan ze op zoek naar de kracht om te transformeren van het gewillige lastdier dat een kameel is naar een leeuw, een geest die vecht tegen valse waarden en die zo zijn eigen plaats en vrijheid vindt. De voornaamste rollen worden vertolkt door Els DeceukelierDaan StuyvenFien De BruyneDelfine BaforAnemone ValckeIsabelle De Hertogh en Baloji Tshiani.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics