VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Vlaamse films kleuren internationale herfstfestivals
Vlaamse films kleuren internationale herfstfestivals
deel dit artikel

Met de voor San Sebastian geselecteerde 'Le Ciel Flamand' van Peter Monsaert en de voor Toronto uitgenodigde 'Souvenir' van Bavo Defurne is de aanwezigheid van de Vlaamse film op de internationale “herfstfestivals” alvast verzekerd. Aan de horizon wenkt morgen bovendien nog Venetië… 
 

Peter Monsaert komt in de Spaanse stad in het “New Directors” luik van de officiële competitie terecht en maakt kans op de aan die sectie verbonden award ter waarde van 50.000 euro. ‘Le Ciel Flamand’ komt eveneens in aanmerking voor de prijs van de jeugdjury. In de film komen drie generaties vrouwen aan bod. Op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk baten Monique en haar dochter Sylvie een bordeel uit. De zesjarige Eline, dochter van Sylvie, is gefascineerd door die werkplek maar mag er geen voet binnen zetten. Een dramatische gebeurtenis zet de familiale banden onder druk. Volgens Peter Monsaert is de film een “gelaagd portret van mensen die ondanks alles samen willen vechten voor familie en voor een gezamenlijke toekomst. De film wordt blijkbaar over taal- en landsgrenzen heen gewaardeerd en dat bewijst dat het om een krachtige, relevante en universele film gaat”. De hoofdrollen in ‘Le Ciel Flamand’ worden vertolkt door Wim Willaert, Sara Vertongen, haar dochter Esra Vandenbussche, en Ingrid De Vos.

In de New Directors sectie neemt Peter Monsaert het op tegen dertien collega’s die afkomstig zijn uit o.a. China, VS, Israël, Moldavië, Zuid-Korea, Spanje. In hun eerste of tweede film gaat het onder meer over persoonlijke relaties, over de overgang van jeugd tot volwassenheid of wordt getoond hoe de jongeren de hedendaagse maatschappij ervaren.

Ook het zogenaamde Zabaltegi-Tabakaleri programma, een soort “open zone” voor opvallende films, kleurt een beetje Vlaams door de aanwezigheid van ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies. Deze film over de dichteres Emily Dickenson werd gecoproduceerd door Potemkino en grotendeels bij ons gedraaid.

Voor ‘Le Ciel Flamand’ is San Sebastian dat plaats heeft van 16 tot 24 september een ideale springplank naar andere internationale festivals. De door het VAF gesteunde en door Lumière verdeelde film komt bij ons op 16 november in de bioscoop.

Inmiddels maakte het Toronto International Filmfestival bekend dat ‘Souvenir’ van Bavo Defurne er zijn Noord-Amerikaanse première krijgt. In ‘Souvenir’ speelt Isabelle Huppert de rol van Lilliane nadat ze als “Laura” een rijzende ster was aan het firmament van het lichte lied. Ze leeft teruggetrokken op een appartement te midden van relikwieën uit haar glorietijd. Om aan de kost te komen, werkt ze in een vleeswarenfabriek waar ze de 22-jarige Jean ontmoet. Johan Leysen en Kevin Azaïs treden op naast Isabelle Huppert. Bavo Defurne debuteerde enkele jaren geleden met ‘Noordzee, Texas’ en is er nu trots op dat “zijn ‘Souvenir’ in Toronto (8 - 18 september) tussen de wereldtop terecht komt”. De wereldpremière heeft eind augustus plaats op het festival van Angoulème.

Zoals al gemeld wordt ‘Vincent’ van Christophe Van Rompaey eerstdaags in Locarno vertoond. Morgen onthult Venetië zijn programma… het Vlaamse homefront is benieuwd…

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics