World soundtrack awards
‘Vincent’ en ‘Umpire’ trotseren Locarno-publiek
‘Vincent’ en ‘Umpire’ trotseren Locarno-publiek Filmnieuws
deel dit artikel
Umpire

‘Vincent’, de nieuwe film van Christophe Van Rompaey, wordt in wereldpremière vertoond op de 69ste editie van het Filmfestival van Locarno dat plaats heeft van 3 tot 13 augustus. De film wordt in openlucht vertoond op de bekende Piazza Grande waar grote publiekstrekkers aan bod komen. Er is plaats voor 10.000 toeschouwers en het is al van 2003 en van ‘Any Way the Wind Blows’ geleden dat een Vlaamse film in die selectie terecht kwam, aldus het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ook de al op FFG vertoonde kortfilm Umpire werd voor Locarno geselecteerd.

Het scenario van ‘Vincent’ werd geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem en gaat over Vincent Bogaert, een tiener die zich geroepen voelt om de wereld te verbeteren. Zijn methode is nogal drastisch. Als protest tegen de opwarming van de aarde zal hij zelfmoord plegen. Uiteraard op een plaats waar zoiets ophef zal maken. Maar niet alles verloopt volgens plan. Vincent geraakt wel in Frankrijk dank zij een tante die hem de mooie kanten van het leven wil laten zien. Zijn ouders reizen hem achterna en het komt tot een tragikomische confrontatie.

Als je de ploeg van ‘Vincent’ bekijkt, lijkt een en ander wel op een kleine reünie van de equipe die verantwoordelijk was voor ‘Aanrijding in Moskou’. Naast regisseur Van Rompaey, scenarist Van Rijckeghem, producent Dries Phlypo is ook Barbara Sarafian terug van de partij. De titelrol wordt vertolkt door Spencer Bogaert en die krijgt het gezelschap van onder meer Geert Van Rampelberg en Kimke Desart. De Franse actrice Alexandra Lamy vertolkt de pittige tante Nikki.

Verdeler Paradiso Filmed Entertainment brengt de film bij ons op 31 augustus in de zalen en er is al een release gepland in Frankrijk en Zwitserland.

De kortfilm ‘Umpire’ wordt vertoond in de sectie ‘Pardo di Domani’ en gaat over de verwarring bij de veertienjarige tennisster Axelle als ze verneemt dat haar coach in de gevangenis belandt. De aan de LUCA School of Arts gedraaide intrigerend mooie masterfilm leverde regisseur Leonardo Van Dijl een VAF Wildcard op.

Filmfestival van Locarno
3 - 13 augustus 2016

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics