VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
VAF/Filmfonds stuurt aanvragen en bedragen bij
VAF/Filmfonds stuurt aanvragen en bedragen bij
deel dit artikel

Voor wie van plan is aankomend jaar een beroep te doen op het Filmfonds: het Vlaams Audiovisueel Fonds introduceert met ingang van 2017 enkele nieuwe regels. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 

De nieuwe regels gelden voor de projecten in samenwerking met de Franse Gemeenschap en bij de samenwerking tussen het VAF/Filmfonds en het Nederlandse Filmfonds. Er zijn ook een aantal wijzigingen in de bedragen voor ontwikkelings- en productiesteun voor documentaires.

• De indieningsdeadlines voor minoritaire coproducties in het kader van de samenwerking met het Centre du Cinéma et de L’Audiovisuel (de Franse Gemeenschap) vallen niet langer samen met de gewone VAF deadlines voor documentaire en fictie 2. Ze worden apart ingediend, op dezelfde datum als de minoritaire coproducties met het Nederlandse Filmfonds (de zogenaamde Bredacommissie). Ze zullen dan ook apart worden behandeld.

• Producenten die steun aanvragen in het kader van de Bredacommissie moeten er rekening mee houden dat er vanaf 2017 een bestedingsverplichting van 100 % geldt voor lange fictie- en animatiefilms.

• Er zijn een aantal wijzigingen bij de bedragen voor ontwikkelings- en productiesteun voor documentaires. Ze gaan in vanaf de deadlines van 2017. In MYVAF kan er gekozen worden uit nieuwe mogelijkheden.

• Bij ontwikkelingssteun valt het vaste bedrag van 12.500 euro weg en komt er een mogelijkheid, 40.000 euro, bij.

• Bij productiesteun wordt het hoogste bedrag: 160.000 euro in plaats van 210.000 euro.

• Voor korte documentaires is er een vast bedrag voorzien van 20.000 euro.

• Voor documentaires die belangrijke fictie elementen bevatten kan max. 50.000 euro worden bijgevraagd via de commissie Fictie 2. Die commissie zal de aanvraag onderzoeken en beoordelen en ze is onderworpen aan een aantal voorwaarden. De commissie documentaire moet al haar maximumsteun hebben gegeven. Het budget van de documentaire bedraagt minimum 700.000 euro en de fictie-aspecten in de documentaire moeten belangrijk zijn.

• Vragen naar aanleiding van de veranderende regelgeving? Neem voor meer informatie contact op met: 02/226.06.30 of kputtemans@vaf.be

Online communicatie door Lavagraphics