World soundtrack awards
 
Twee Vlaamse animatiefilms naar Annecy
Twee Vlaamse animatiefilms naar Annecy Filmnieuws
deel dit artikel

Twee Vlaamse kortfilms, Easter Eggs van Nicolas Keppens en Hold Me Tight van Mélanie Robert, zijn geselecteerd voor de competitie op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy dat plaatsvindt van 14 tot 19 juni 2021.

Wat Cannes is voor de speelfilm is Annecy voor de animatiefilm. Een topfestival. Voor Easter Eggs van Nicolas Keppens een volgende stap in een al indrukwekkende reeks festivalselecties. Na de wereldpremière op het kortfilmfestival van Leuven, waar de film de publieksprijs won binnen de Vlaamse animatiecompetitie, volgde de selectie voor de Berlinale. Daar werd de film aangeduid als officiële inzending voor de European Film Awards van 2021. Sindsdien volgden nog een handvol internationale festivals en sprokkelde hij prijzen en eervolle vermeldingen op het festival van Angers en op het Brusselse Animafestival.

Eastern Eggs gaat over twee vrienden, Jason en Kevin, die op zoek gaan naar de exotische vogels van de eigenaar van het Chinese restaurant die zelf ook verdwenen is. Ze willen de vogels verkopen om er een nieuwe fiets mee te kopen. Victor Polster, de hoofdacteur in Girl van Lukas Dhont, levert een van de stemmen in dit crazy, absurd verhaal. Regisseur Nicolas Keppens maakte enkele jaren geleden samen met Matthias Phlips het succesrijke Wildebeest.

Fel en kleurrijk

Naast Easter Eggs is ook Hold me Tight van Mélanie Robert geselecteerd voor de competitie. Mélanie Robert werd in Luik geboren en studeerde in Parijs. In haar woordeloze animatiefilm toont ze hoe twee schaduwen elkaar ontmoeten in een donker bos. Ze nemen zowel dierlijke als menselijke vormen aan. Tussen beide wezens die aanvankelijk mekaars prooi lijken, ontstaat er een sensuele aantrekkingskracht die eindigt in een explosieve bruidsdans. Deze felle en kleurrijke animatiefilm werd eerder geselecteerd op het Brusselse Animafestival en op SXSW in Austin. Hold Me Tight werd geproduceerd door Viviane Vanfleteren voor Vivi Film.

Ook in twee andere secties van het Animatiefilmfestival werd een Vlaamse productie geselecteerd. Ontbinding, het eindwerk van animator Dries Bogaert aan KASK School of Arts wordt vertoond in de competitie voor studentenfilms. Mush-Mush The Guardian of the Forest van Joeri Christiaen, een productie van Thuristar, is geselecteerd in de competitie voor TV-producties.

De organisatoren hopen dat Annecy dit jaar in een hybride vorm zal kunnen doorgaan.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools