World soundtrack awards
 
TV-serie ‘De twaalf’ wint scenarioprijs in Cannes
TV-serie ‘De twaalf’ wint scenarioprijs in Cannes Filmnieuws
deel dit artikel
'De twaalf'

De VRT-serie ‘De twaalf’ beleefde op de tweede editie van Canneseries, gewijd aan tv-series van over de hele wereld, niet alleen zijn wereldpremière maar won er ook de prijs voor het beste scenario. 

'De twaalf' gaat over twaalf gezworenen die als juryleden fungeren in een assisenproces over een ophefmakende moordzaak. Frie Palmers, een gerespecteerde schooldirectrice, vertolkt door Maaike Cafmeyer, wordt van twee moorden beschuldigd. Het proces zal niet alleen het lot van Frie bepalen. Walter Bovijn voert de regie en de cast bestaat uit onder meer Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen, Maaike Neuville, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Peter Gorissen en Anne-Mieke Ruyten.

Scenaristen Sanne Nuyens en Bert Van Dael die al ‘Beau Séjour’ en ‘The Best of Dorien B.’ op hun palmares hebben, mochten de prijs in ontvangst nemen. Volgens het vakblad Variety sloot ‘The Twelve’ aan bij het genderthema dat bij de competitie geregeld terugkwam. Juryvoorzitter Baran bo Odar, co-showrunner van de Netflix hit ‘Dark’, had het over great actors and writers in de bekroonde Vlaamse serie. Maar hij had ook bijzonder veel lof voor ‘Studio Tarara’ dat hij briljant gebracht vond en een onderwerp had dat nog niet veel was gezien. Volgens Variety zal de recente Belgische doorbraak op het gebied van tv-series niet zo gauw verdwijnen.

‘De twaalf’ is een tiendelige reeks die ten vroegste in het najaar op de VRT zal te zien zijn.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools