VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Toni Erdmann tegen de rest op European Film Awards
Toni Erdmann tegen de rest op European Film Awards Filmnieuws
deel dit artikel

Legt ‘Toni Erdmann’ van Maren Ade de duimen voor ‘I, Daniel Blake’ van Ken Loach of voor ‘Elle’ van Paul Verhoeven? Dat is de vraag voor iedereen die interesse heeft voor de prestigieuze European Film Awards die op 10 december 2016 in het Poolse Wroclaw worden uitgereikt. 

Met zijn vijf nominaties in alle belangrijke categorieën vertrekt ‘Erdmann’ als favoriet en met een topbekroning als beste Europese film zou de Duitse cineaste haar gram halen tegenover de Cannesjury die de lievelingsfilm van de critici schaamteloos over het hoofd zag. Met vier van de vijf kandidaten voor de beste Europese film was Cannes overigens de hofleverancier van deze 29ste editie van de Europese filmprijzen. Want naast de al vermelde films was ook ‘Julieta’ van Pedro Almodovar in Cannes aanwezig. Zijn jongste film wordt nu als een niet geheel kansloze outsider beschouwd. ‘Room’, over een kleine jongen die in een heel beperkte ruimte wordt opgevoed, is de vijfde kandidaat voor de hoofdprijs. Deze Iers-Canadese productie dateert van 2015 en werd gedraaid door Lenny Abrahamson.

Haar naam vinden we niet terug bij de nominaties als beste regisseur. Abrahamson's plaats wordt daar ingenomen door Cristian Mungiu die met ‘Baccalaureat’ een van de beste Europese films draaide. Op dat vlak vertonen de European Film Awards een treffende gelijkenis met de Oscars waar “beste films” evenmin altijd worden gedraaid door de “beste regisseurs”.

Het filmspectrum wordt nog groter als de nominaties voor beste acteur en beste actrice in beeld komen. Peter Simonischek (Erdmann) en Dave Johns (Blake) krijgen concurrentie van Hugh Grant uit ‘Florence Foster Jenkins’, van Javier Camara uit ‘Truman’ en van Burghart Klaussner uit ‘The People vs. Fritz Bauer’. Normaal moet de strijd gaan tussen Simonischek en Johns en het is niet uitgesloten dat velen voor ‘Erdmann’ gaan als beste film en dan Johns ook een stem gunnen.

Bij de actrices ligt de favorietenrol duidelijk bij Isabelle Huppert voor haar glansrol in ‘Elle’. Zonder haar zou de film er overigens niet gekomen zijn. Maar gevestigde waarde Tryne Dyrholm uit ‘The Commune’ van Thomas Vinterberg en de begaafde en sympathieke Sandra Hüller uit ‘Erdmann’ zijn gevaarlijke tegenstanders. Indien Maren Ade Wroclaw als beste Europese scenariste voor ‘Toni Erdmann’ verlaat, dan verzilverde ze haar tweede nominatie. Wordt ze ook beste regisseur dan betekent dat een dubbelslag. Voor een dergelijke dubbelslag, regie en scenario, komt ook Cristian Mungiu in aanmerking.

Bij de uitreiking van de beste Europese documentaire duimen we voor de al veel bekroonde ‘The Land of the Enlightened’ van onze Pieter-Jan De Pue maar de concurrentie is moordend. Normaal moet de Europese prijs gaan naar ‘Fuocamare’ van Gianfranco Rosi. Zijn documentaire over de vluchtelingenproblematiek op het Italiaanse Lampedusa is niet uit de actualiteit weg te branden.

De uitreiking van de European Film Awards heeft plaats in het National Forum of Music van Wroclaw. Zowel Veerle Baetens als Cécile de France zullen een award uitreiken. Zoals eerder gemeld wordt acteur en producer Pierce Brosnan gehuldigd voor zijn Europese bijdrage tot de wereldcinema en krijgt scenarist Jean-Claude Carrière de Lifetime Achievement Award.

De ceremonie is online te volgen op www.europeanfilmawards.eu

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics