World soundtrack awards
 
Tickets voor Plus Parcours 2018 te koop
Tickets voor Plus Parcours 2018 te koop Festival
deel dit artikel
The Old Man and The Gun - Film Fest Gent 2018

Zes films op maat van 65-plussers, uit het programma geselecteerd door vaste gastheer van dienst Roel Van Bambost. Roel leidt elke filmvertoning zelf in en trakteert na de film op koffie. Op donderdag 11 oktober en dinsdag 16 oktober is er ook gebak. Elke film kost €9 en vindt plaats in zaal 1 van Kinepolis Gent.

Roel Van Bambost selecteerde deze 6 films voor het Plus Parcours 2018:

De veertigjarige Rieke waagt zich aan een solozeiltocht met als eindbestemming een tropisch eiland middenin de Atlantische Oceaan. Onderweg stuit ze na een storm op een zwaar beschadigde boot vol met hulpeloze vluchtelingen. Rieke wil hulp inschakelen maar lijkt er al gauw alleen voor te staan. Met spaarzame dialogen en een naturalistische beeldvoering levert de Duitse regisseur Wolfgang Fischer een krachtige commentaar op de Westerse onverschilligheid tegenover de vluchtelingencrisis.

De Amerikaanse regisseur-scenarist David Lowery heeft al een aardige dosis variatie aan de dag gelegd. In ‘The Old Man and the Gun’ vertelt hij het waargebeurde relaas van Forrest Tucker, een charmante zeventigjarige crimineel die een reeks overvallen pleegde en achttien keer uit de gevangenis wist te ontsnappen. Een misdaadromance met emotie, maar vooral een laatste eerbetoon aan Oscarwinnaar Robert Redford, die hierna het acteren voorgoed vaarwel zegt.

Het gezin dat in ‘Shoplifters’ centraal staat, leeft in erbarmelijke omstandigheden. Al hebben beide ouders een voltijdse baan en ontvangt de grootmoeder een pensioen, toch moet er gestolen worden om rond te komen, wat ook de jonge kinderen wordt aangeleerd. De Japanse Kore-Eda filmt het met een lichte toets, maar daarachter schuilt een treffende melancholie die weinigen onberoerd zal laten. Na 13 films won de regisseur zijn eerste Gouden Palm in Cannes.

De film begint in 1949. De dirigent-pianist Wiktor reist samen met de producer Irena door landelijk Polen, op zoek naar jong talent voor een traditioneel volksliederen- en dansgezelschap. Als de blonde zangeres Zula auditie komt doen, valt hij als een blok voor haar talent en schoonheid, maar wanneer het gezelschap ook hymnes van Stalin moet opvoeren, voelt Wiktor zich beknot. Tijdens een bezoek aan Oost-Berlijn beraamt hij een plan om met Zula naar het Westen te vluchten.

Romy Schneider was de meest gevierde actrice van de Europese cinema in de jaren ‘60 en ‘70. In ‘3 Tage in Quiberon’ van de Duitse regisseur Emily Atef wordt de Oostenrijkse actrice weergaloos vertolkt door Marie Bäumer. De film is een fictieve reconstructie van haar laatste interview, dat ze in 1981 gaf aan het Duitse tijdschrift Stern. Een jaar later werd ze dood aangetroffen in haar woning in Parijs. De film is een respectvol eerbetoon aan een tragische en veel te vroeg overleden vrouw.

De Deense filmmaakster Pernille Fischer Christensen borstelt het leven van de jonge Astrid Lindgren op een sobere en tedere manier op het witte doek. Duik in het leven van de gevierde Zweedse auteur van kinderboeken als ‘Pippi Langkous’: hoe ze haar jeugd doorbracht in een religieuze gemeenschap op het Zweedse platteland, hoe ze een affaire begon met haar baas, en naar Kopenhagen vluchtte om daar te bevallen van haar zoontje. En hoe ze uiteindelijk haar passie voor het schrijven ontdekte.

Online communicatie door Wisefools