World soundtrack awards
The Act of Killing op 22 & 29 mei
The Act of Killing op 22 & 29 mei One Shot Cinema
deel dit artikel

Bij de militaire coup in 1965 schakelt het Indonesische leger kleine criminelen die een miljoen communisten, etnische Chinezen en minderheidsgroepen hebben uitgemoord. Zo'n 50 jaar na hun daden komen ze zelf aan het woord. Hun eerlijkheid en openheid maakt het geheel krachtig, surreëel en angstaanjagend. 'The Act of Killing' is een schokkende reis door de herinneringen en fantasieën van de daders.

Bij de militaire coup in 1965 schakelt het Indonesische leger kleine criminelen in voor de executie van meer dan een miljoen vermeende communisten. Ze werden nooit berecht voor hun daden, integendeel: ze gelden als rolmodellen voor paramilitaire groeperingen. Als documentairemaker hult Oppenheimer zich in velerlei gedaanten: soms ondervrager, soms vriend, soms stil registrerende 'fly on the wall'. Wanneer hij de Indonesische gangsters vraagt om een film te maken over hun daden, kunnen zij dan ook niet wachten zichzelf te spelen als filmhelden. Ze reconstrueren immers hoe ze de tegenstanders een 50-tal jaar geleden ombrachten. Een van hen is Anwar Congo, de intrigerende hoofdpersoon van 'The Act of Killing'. Haast opgetogen vertelt Anwar hoe je systematisch mensen kunt vermoorden zonder te worden geconfronteerd met grote hoeveelheden stinkend bloed. Een stuk ijzerdaad en een stuk hout volstaan. Die anekdote is nog maar het begin van een draaikolk, die je meesleurt naar wellicht de meest cynische visie op vrijheid die ooit in een film is verwoord. De vrijheid om je medemens te vermoorden. Om dat ongestraft te doen, om er openlijk over te vertellen en er zelfs dan nog van te profiteren. Het kan in het Indonesië van nu, waar God, aldus een opgeluchte tv-presentatrice, nog altijd niet van communisten houdt. 'The Act of Killing' is een schokkende reis door de herinneringen en fantasieën van deze massamoordenaars.

Praktische info: 'The Act of Killing' - Joshua Oppenheimer - DK, NO, GB - 2012 - 115' - Indonesisch & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - op woensdagen 22 en 29 mei om 20u30 in KASKcinema Gent, Godshuizenlaan 4, 9000 Gent. Tickets kosten € 5/3 (studenten,werklozen, 65+, HoGent personeel, alumni HoGent) en zijn verkrijgbaar aan de kassa van de cinema, vanaf een half uur voor aanvang van de film. Reserveren kan ook, door een mailtje te sturen met je naam, de film van je keuze en je telefoonnummer naar info@kaskcinema.be. Betalen doe je dan aan de kassa. Je plaats wordt bijgehouden tot 10 minuten voor het begin van de film. Website KASKcinema: www.kaskcinema.be

The Act of Killing op 22 & 29 mei
Online communicatie door Lavagraphics