World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Studentenkortfilms boven in Leuven Kort
Studentenkortfilms boven in Leuven Kort Filmnieuws
deel dit artikel
Anthony Nti wint de prijs voor beste Vlaamse kortfilm op de 25ste editie van Leuven Kort. Copyright Lisanne Valgaerts.

Nadat hij in oktober op Film Fest Gent de publieksprijs won in de studentenfilmcompetitie kreeg ‘Da Yie’ (Good Night) van Anthony Nti op de 25ste editie van Leuven Kort de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm. Daar werden niet minder dan 18 prijzen uitgereikt en er gingen er opvallend veel naar studentenfilms.

Met zijn vorige bachelorfilm ‘Boi’ won Anthony Nti ook al prijzen in Gent en Leuven maar met zijn in Ghana gedraaide ‘Da Yie’ komt hij terecht op de longlist van de Oscars. In Gent viel ‘Gyre’ van Charlotte Lybaert naast de prijzen maar haar film waarin een meisje op zoek gaat naar haar identiteit kreeg in Leuven de prijs voor het beste debuut. In dezelfde adem versierde Lybaert nog een VAF Wildcard voor fictie. De Leuvense jury omschrijft ‘Gyre’ als een film die veel vertelt zonder dat er veel gesproken wordt en heeft het over een intense sfeer van jeugd en verlangen.

Met haar prestatie in de kortfilm ‘Lieve’ van Vincent Groos won Joke Emmers de juryprijs voor de beste acteerprestatie.

Robot

De voor het eerst uitgereikte prijs voor beste cinematografie ging naar Maxime Lahousse voor haar uitgekiende cinematografie van ‘Nesting’ van Alex Verhaest. Volgens de jury beheerst ze zowel technisch als artistiek perfect het vak. Een film over de creatieve spanningen binnen de rockband Raketkanon tijdens de opnames van hun jongste plaat werd door de jury verkozen als de beste documentaire in de Vlaamse competitie. Maximiliaan Dierickx volgde de leden van de band en gaf zijn project ‘Raketkanon – I Live in a Society’ als titel.

In de Vlaamse animatiecompetitie ging de publieksprijs massaal naar ‘Carrier’ van Marijn Grieten. In deze film ontwaakt een reusachtige robot uit een eeuwenoude slaap om in een post-apocalyptische wereld zijn voorgeprogrammeerde taak uit te voeren.

Jury en publiek waren het in de Europese competitie eens om de Noorse film ‘The Tent’ van Rebecca Figenschau te bekronen. Een film over een disfunctionele familie vol met geestige dialogen en een perfecte komische timing. De Wit-Russische film ‘Lake of Happiness’ van Aliaksei Paluyan wordt door de jury naar de European Film Awards in 2020 gestuurd. 

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools