VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Son of Saul wint Grote Prijs Unie Belgische Filmpers
Son of Saul wint Grote Prijs Unie Belgische Filmpers Filmnieuws
deel dit artikel

De Grote Prijs van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) gaat dit jaar naar festivalfilm 'Son of Saul' van de Hongaarse regisseur László Nemes. De eerste prent van Nemes sleept zo opnieuw een Belgische bekroning in de wacht.

De Unie van de Belgische Filmpers koos voor het werk van de Hongaarse cineast omdat "hij het vernietigingskamp van Auschwitz zonder voyeurisme kon filmen". "Een ontroerend werk waarin alles gesuggereerd worden met de beweging van de camera en het geluid".

'Son of Saul' (originele titel: 'Saul fia') is het verhaal van Saul, een Joodse man die als lid van een Sonderkommando het vuile werk voor de nazi's in Auschwitz moet opknappen. Hij probeert een jongen, in wie hij zijn zoon meent te herkennen, een eervolle begrafenis te bezorgen.

Voorts verkoos de UBFP voor de Humanum Prijs, die een film bekroont die het samenleven in harmonie aanmoedigt tussen verschillende culturen en volkeren, voor de Belgische prent 'L'homme qui répare les femmes' van Thierry Michel. "Een ingetogen documentaire die met veel gevoeligheid het thema van verkrachting van vrouwen behandelt, zonder daarbij in pathos te vervallen."

Vorig jaar ging de Grote Prijs naar 'The Grand Budapest Hotel'. 'Timbuktu' ontving toen de Humanum Prijs.

Online communicatie door Lavagraphics