VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Skopiumschuivers – Studio Skoop in de jaren ‘70
Skopiumschuivers – Studio Skoop in de jaren ‘70
deel dit artikel

Twee jaar geleden begon kunstenares, en echtgenote van Ben ter Elst, Paya Germonprez naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van Studio Skoop aan haar zoektocht naar bewijsmateriaal en getuigenissen rond de “dolle” beginjaren van de Gentse cinema. De jaren ’70 bleken een vruchtbare bron aan herinneringen te zijn en Germonprez verzamelde een schat aan foto’s, affiches en anekdotes. Twee jaar later kunnen de feestelijkheden rond het daaruit samengestelde boek, 'Skopiumschuivers', van start gaan.

Studio Skoop startte in 1970 met filmvoorstellingen en in 1974 werd voor het eerst het Internationaal Filmgebeuren Gent georganiseerd, de fundamenten voor wat later Film Fest Gent zou worden. Vele vaste klanten van "De Skoop" in deze periode, door oprichter Ben ter Elst “Skopiumschuivers” genaamd, zijn ondertussen klinkende namen (Jean-Paul Van Bendegem, Michiel Hendryckx, Stefan Hertmans,…) en deelden hun straffe verhalen uit die tijd met Germonprez.

De presentatie van het boek Skopiumschuivers vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling in de Zwarte Zaal van het KASK op 28 september 2017. De expositie loopt tot 22 oktober en zal dus ook te bezichtigen zijn tijdens Film Fest Gent. Op 3 oktober wordt in KASKcinema de film vertoond waarmee de Studio Skoop op 16 september 1970 van start ging: Goto, Île d’amour van Walerian Borowczyk, i.s.m. Film Plateau.

Om dit project nog een financieel duwtje in de rug te geven, worden enkele exclusieve Studio Skoop-affiches te koop aangeboden. Zo is het mogelijk een reprint te bestellen van de affiches van het 4e, 5e, 6e en 7e Internationaal Filmgebeuren, telkens op A3 formaat en een hoogstaand kunstdrukpapier. Kers op de taart is een gezeefdrukte editie van de affiche van het 6e Internationaal Filmgebeuren uit 1979.      

Je kan dit project op de volgende manieren steunen:

-          voorintekening op het boek: €28.00
-          een exclusieve zeefdruk plus boek: €150.00
-          affiche reprint op A3 formaat: €40.00
-          affiche reprint op A3 formaat plus boek: €65.00
-          gift of sponsering. Indien dit het geval is voor 31 juli zullen we dit ook graag vermelden in het boek 

Bestellingen kunnen geplaatst worden via het e-mailadres paya.germonprez@gmail.com.

Dit hele project wordt gerealiseerd door de VZW PPA, Petrick Performance Arts.

Online communicatie door Lavagraphics