World soundtrack awards
Scorsese expo landt in het Amsterdamse EYE
Scorsese expo landt in het Amsterdamse EYE Filmnieuws
deel dit artikel
Martin Scorsese – The Exhibition

Vier jaar nadat ze het hoogtepunt vormde van veertig jaar Film Fest Gent belandt ‘Martin Scorsese – The Exhibition’ van 25 mei tot 3 september 2017 in het Amsterdamse EYE Filmmuseum. 

De eerste aan Scorsese gewijde tentoonstelling geeft inzicht in zijn werk en leven en er worden filmfragmenten getoond samen met ruim vierhonderd objecten en documenten uit de privécollecties van Martin Scorsese en Robert De Niro.

De in 1942 geboren Scorsese is een van de grootste hedendaagse cineasten en regisseur van klassiekers als ‘Taxi Driver’, ‘Raging Bull’ en ‘The Wolf of Wall Street’. Zijn oeuvre is doordrongen van thema’s als geloof, schuld en boete, religie en dat culmineerde onlangs in zijn magistrale ‘Silence’. Zijn personages zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad en naast de zoektocht naar spiritualiteit speelt geweld een grote rol.

Martin Scorsese – The Exhibition’ werd opgezet naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de regisseur. Persoonlijke spullen en souvenirs worden in de verschillende afdelingen van de tentoonstelling gekoppeld aan documenten en filmfragmenten. Zo is er bijvoorbeeld de eettafel van de familie Scorsese samen met memorabilia op de wand van de eetkamer. Allemaal zaken gerelateerd aan de immigratie van zijn voorouders. Op een tv scherm op de eettafel zie je een uittreksel uit een documentaire waarin vader en moeder Scorsese vertellen over hun Italiaanse roots. In datzelfde item zie je ook hoe Scorsese zijn moeder geregeld een kleine rol gaf in zijn films. Scorsese is evenmin te beroerd om zijn eigen referenties weer te geven. Hij gaat prat op leermeesters als Alfred Hitchcock, Federico Fellini, Roberto Rossellini en vele anderen. En wie in story boards geïnteresseerd is spoort, rijdt of wandelt naar Amsterdam. Ze vormen de rode draad in de tentoonstelling.

Aansluitend bij de tentoonstelling stelde Martin Scorsese een programma samen met films uit de collectie van EYE en The Film Foundation, de door Scorsese opgerichte organisatie die zich wereldwijd sterk maakt voor het beheer en de restauratie van het filmerfgoed. In de filmzalen van het EYE wordt het filmoeuvre van de regisseur vertoond.

Meer informatie: www.eyefilm.nl

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics