World soundtrack awards
 
'Sakawa' wint in Edinburgh
'Sakawa' wint in Edinburgh Filmnieuws
deel dit artikel
'Sakawa' wint prijs in Edinburgh

Op de jongste editie van het Edinburgh International Film Festival kreeg ‘Sakawa’ van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah de prijs voor de beste documentaire. De jury roemde het “uiterst gesofisticeerde debuut van de regisseur" en vond het een "eigentijdse en onrustwekkende metafoor voor onze intergeconnecteerde wereld”.

In zijn spraakmakende documentaire toont Ben Asamoah de achtergrond van de uit Ghana vertrekkende internetfraude. Voor veel jongeren is dat een manier om te overleven. Materiaal halen ze uit de torenhoge e-waste die door het Westen in Ghana wordt gedumpt. Gerecupereerde harde computerschijven worden gekraakt en dat levert tal van potentiële slachtoffers op. Soms gaat het er hilarisch aan toe. Zo zijn gsm’s die een mannenstem in een vrouwenstem veranderen erg in trek.

Ben Asamoah brengt de fraudeurs onbeschroomd in beeld en scheert wat de motieven betreft niet iedereen over dezelfde kam.

Bij het frauderen zijn sommigen succesvoller dan anderen en om de mindere periodes te remediëren, is er nog de voodoo. Moderne fraude wordt gelinkt aan oude rituelen. Dat is ook meteen de betekenis van het woord ‘Sakawa’.

In eigen land werd ‘Sakawa’ op Docville al bekroond met de juryprijs voor beste nationale documentaire. De film ging in wereldpremière tijdens IDFA in Amsterdam en werd sindsdien al op een tiental internationale festivals vertoond.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools