World soundtrack awards
Russian Days @ Flagey - win nu tickets
Russian Days @ Flagey - win nu tickets FFG Tipt
deel dit artikel
Burnt by the Sun

Een eeuw geleden waren het roerige tijden voor ons continent, met grote omwentelingen door de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Binnen deze context organiseert het Brussels cultuurhuis Flagey de Russian Days, drie themadagen waarin Rusland in de kijker wordt gezet. Verwacht het beste uit Russische cinema, literatuur, debatten en concerten met werk van de allergrootste Russische muzikanten. Je maakt bovendien nu kans op één van de duotickets voor het filmconcert van Edward Artemiev op 16 december. 

De Russian Days zijn het startmoment voor een serie filmcyclussen gedurende het seizoen 2016/2017 met een focus op historische en hedendaagse Russische cineasten. Een voorproefje met het avant-gardisme van de stille film wordt gegeven door de vertoning van ‘De Man met de Camera’, dat in 1929 werd gedraaid door Dziga Vertov. Op een grensverleggende manier onderzoekt Vertov in dit filmgedicht zonder woorden de mogelijkheden van montage en cameramanipulatie. De voorstelling wordt op 18 december live begeleid op de piano.

Daarnaast komt het oeuvre van Andrei Zvyaginstev aan bod, één van Ruslands boeiendste hedendaagse cineasten. Met het indrukwekkende 'The Return' debuteerde Andrej Zvjagintsev 13 jaar geleden in de filmwereld. Zijn contemplatieve stijl maakt hem tot een van de aanvoerders van de slow cinema. Flagey vertoont van 3 december tot 21 februari o.a. ‘The Return’, ‘Leviathan’ en ‘The Banishment’.

De kracht en de zwier van de films van Nikita Mikhalkov vallen misschien nog meer op wanneer men aandachtig naar de uitzonderlijke partituren van Edward Artemiev luistert in films zoals ‘The Barber of Siberia’. Op 16 december krijg je daar de uitgelezen kans voor tijdens het concert met filmmuziek van de Russische componist. Naar aanleiding van het Artemiev-concert loopt er van 17 december tot 18 februari een filmreeks rond de gebroeders Mikhalkov: Nikita Mikhalkov en zijn broer, Andrei Mikhalkov-Konchalovsky.

Filmconcert Artemiev
Naast een reeks filmcyclussen pakt Flagey uit met een groot concert rond de filmmuziek van Edward Artemiev, componist voor o.a. 'Solaris' en de meeste films van Nikita Mikhalkov. En het is aan deze creatieve tandem dat Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor op 16 december een ode brengen, onder leiding van Dirk Brossé. Mikhalkov kreeg als Russisch filmmaker talrijke internationale prijzen en nominaties voor zijn films (Grote Prijs van Cannes, Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film…) waarvan de muziek in vele gevallen werd gecomponeerd door Artemiev, die als één van de eersten experimenteerde met elektronische muziek. Hun samenwerking is te vergelijken met andere tandems zoals Morricone/Leone, Rota/Fellini, Elfmann/Burton, Sarde/Sautet…

Gedurende de avond luister je -in aanwezigheid van Edward Artemiev- naar zijn muziek voor o.a. ‘Burnt by the Sun’, ‘The Barber of Siberia’ en ‘The Slave of Love’. Het volledige programma van de avond vind je hier.

  • Kans maken op een duoticket voor het concert op 16 december? Beantwoord dan de volgende vraag: 
     
  • Artemiev schreef niet enkel muziek voor de films van de gebroeders Mikhalkov, maar ook voor de gerenomeerde cineast Andrei Tarkovsky. Hoeveel Tarkovsky-films heeft hij van muziek voorzien en wat zijn de titels? 
     
  • Mail je antwoord voor 7 december 2016 naar info@filmfestival.be
Online communicatie door Lavagraphics