World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Rotterdam bekroont 'Sun Dog'
Rotterdam bekroont 'Sun Dog' Filmnieuws
deel dit artikel

Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam won ‘Sun Dog’ van Dorian Jespers zowel een Tiger Short Award als de IFFR’s European Short Film Awards nominatie. 

Tijdens de jongste editie van Film Fest Gent kreeg ‘Sun Dog’ van Dorian Jespers een eervolle vermelding in de studentenkortfilmcompetitie en de regisseur kreeg later een VAF Wildcard voor fictie.

‘Sun Dog’ gaat over Fedor, een slotenmaker in de Russische stad Moermansk. Hij slentert van klant naar klant maar voelt zich nergens thuis. Steeds opnieuw looft een festivaljury de intrigerende magisch-realistische sfeer van de kortfilm en de eigenzinnige stem van de regisseur.

De jury in Rotterdam roemt op zijn beurt de wijze waarop “deze aanstormende kunstenaar zijn verhaal over een dwalende jongeman aan het eind van de wereld op een visionaire manier benadert. Dit subjectieve werk toont de waanzin die optreedt bij geestdodende arbeid in een harde en meedogenloze omgeving. De unheimliche slotscène waarin twee zonnen in de verte door de wolken breken, is een van de aangrijpendste beelden in de Ammodo Tiger Short Competition”.

Aan de kortfilmcompetitie in Rotterdam namen 21 films deel. Naast ‘Sun Dog’ werden ook nog ‘Apparition’ over de Tunesische onafhankelijkheidsdag in 1956 van Ismaïl Bahri en ‘Communicating Vessels’ over bezeten worden door andermans verhaal van Maïder Fortuné en Annie MacDonell bekroond met een Tiger Award. Aan een Tiger Award is een prijs van 5.000 euro verbonden. Voor Dorian Jespers en zijn ‘Sun Dog’ komt daar een nominatie voor de Europese filmprijs bovenop.

Het Internationaal Filmfestival van Rotterdam loopt nog tot 2 februari 2020.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools