World soundtrack awards
 
‘Provence’ kaapt meeste prijzen op Leuven Kort
‘Provence’ kaapt meeste prijzen op Leuven Kort Filmnieuws
deel dit artikel
Provence - Film Fest Gent

Hoewel ‘Pathetiek’ van Yahya Terryn de prijs voor beste Vlaamse kortfilm kreeg op het Leuvense Kortfilmfestival won Film Fest Gent-publiekswinnaar ‘Provence’ van Kato De Boeck er de meeste prijzen: beste debuut, publiekprijs en Humo-award.

‘Pathetiek’, de eerste kortfilm van theaterregisseur Yahya Terryn, speelt zich af in de Gentse Minardschouwburg. Twee beste vrienden, de veertigers Ludo en Karel, wonen er een pianoconcert bij waarop onder meer ‘Pathétique’ van Ludwig van Beethoven zal worden vertolkt. Ludo vertelt aan zijn vriend dat hij zijn familie verlaat voor de pianiste… Volgens de jury is de film “een treffend en overtuigend portret van vriendschap tegen een subtiele muzikale achtergrond”. Dankzij deze prijs komt ‘Pathetiek’ op de longlist voor de Oscars.

In de debuutfilm ‘Provence’ van Kato De Boeck prees de jury het universele verhaal en was ze onder de indruk van de regie en de acteerprestaties van de jonge acteurs. ‘Provence’, gebaseerd op eigen belevenissen, is het verhaal van een laatste vakantie van Camille en haar oudere broer Tuur. Twee Nederlandse meisjes verstoren de vakantie in de Franse Provence.

De sfeerschepping in dit coming-of-age portret is subtiel en gelaagd en de regie van Kato De Boeck is ongewoon trefzeker. Voeg daarbij de perfecte acteursregie en je hebt een van de beste kortfilms van het jaar. Wat een debuut, dacht na het Gentse ook het Leuvense publiek en de jury gooide er nog een speciale vermelding tegenaan voor de acteerprestatie van de jonge actrice Laime De Paep. De prijs voor de beste acteerprestatie ging naar Willeke Van Ammelrooy voor haar rol in ‘The Palace’ van Nelson Polfliet. Zij voegt zowel decennia ervaring als frisse originaliteit toe aan de film, zegt de jury.

Juanita Onzaga won de prijs voor de beste korte documentaire voor de eerder al in Gent vertoonde ‘Our Song to War’. Zij dankt die prijs aan de poëzie van het magisch realisme en de prachtige cinematografie. De publieksprijs voor de Vlaamse animatiecompetitie ging naar de vilten poppenanimatiefilm ‘Botvieren’ van Elise Eetesonne. In de Europese competitie bekroonde de jury de Deen Kristian Haskjold voor zijn ‘A Worthy Man’ waar de perfecte balans opviel tussen tragedie en komedie. Het publiek viel voor de Belgische film ‘Vihta’ van François Berry, een droge komedie met Wim Willaert.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools