VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Problemski Hotel opent Raindance in Londen
Problemski Hotel opent Raindance in Londen Filmnieuws
deel dit artikel

Op 21 september 2016 opent ‘Problemski Hotel’, de eerste langspeelfilm van documentarist Manu Riche, het 24ste Raindance Film Festival in Londen. Raindance is een van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals dat aanvankelijk een eigen stem wilde geven aan de Britse film. Nu worden films van over de hele wereld er vertoond en heeft het festival een eigen vormingsprogramma. De daar vertoonde korte films komen in aanmerking voor een Oscarnominatie. Twee Vlaamse kortfilms komen daarvoor alvast in de running. Het gaat om ‘Feel Sad for the Bunny’ van VAF Wildcardlaureaat Kenneth Mercken en ‘Nkosi Coiffure’ van Frederike Migom.

‘Problemski Hotel’ dat te zien was op de 42ste editie van Film Fest Gent, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. De auteur maakte zelf het reilen en zeilen mee in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Bipul, is de centrale figuur en niemand weet echt goed waar hij vandaan komt. De komst van Lidia in het centrum verandert zijn toekomst. Volgens Raindance is de film zowel tijdloos als actueel. “De personages worden uit hun dagdagelijkse realiteit gekatapulteerd in een voor vluchtelingen Kafkaiaans niemandsland. Het is een internationale film die uniek is in het creatief betrekken van de problematiek bij het publiek”, zegt Raindance.

Tarek Halaby, een door Anne Teresa De Keersmaeker gevormde danser en de Vlaams-Kazachstaanse Evgenia Brendes nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Bij de talrijke nevenrollen vallen de namen op van Marijke Pinoy en Josse De Pauw. Emmy Oost produceerde de film die na Gent ook al in Rotterdam te zien was.

Op 2 oktober 2016, de slotavond van het festival, wordt de excentrieke Franse komedie ‘Des nouvelles de la planète Mars’ van Dominik Moll vertoond. Met daarin Veerle Baetens in een belangrijke en veel gesmaakte rol.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics