VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Peter Monsaert en Bavo Defurne voeren Londense selectie aan
Peter Monsaert en Bavo Defurne voeren Londense selectie aan Filmnieuws
deel dit artikel

Peter Monsaerts ‘Le ciel flamand’ en Bavo Defurne’s ‘Souvenir’ voeren de Vlaamse selectie aan op het BFI Londen Film Festival dat plaats heeft van 5 tot 16 oktober 2016. Naast langspeelfilms vertoont het LFF nog Vlaamse kortfilms, een Vlaamse documentaire en diverse coproducties.

Zowel Monsaert als Defurne missen met hun tweede film hun internationale carrière niet. ‘Le ciel flamand’ gaat op 11 september in wereldpremière in Toronto en krijgt in San Sebastian zijn Europese première. In Londen komt de film in de “Thrill” sectie van het officiële programma. FFG vertoont ‘Le ciel flamand’ op 15 oktober in Belgische première. Vooraleer in Gent te belanden gaat ‘Souvenir’ nog naar Toronto en dus ook naar Londen waar hij in het “Love” programma terecht komt. In ‘Souvenir’ is de hoofdrol weggelegd voor Isabelle Huppert. Zij vertolkt de rol van Liliane die ooit een ster was van het lichte lied.

Bij de korte films stapt Frederike Migom met haar ‘Nkosi Coiffure’ van het ene Londense festival naar het andere. Haar film over een jonge zwangere vrouw die tijdens een ruzie met haar vriend bescherming zoekt in een Brusselse Afro-kapperszaak wordt eerst in Raindance en daarna in het BFI festival vertoond. In de tweede Vlaamse geselecteerde kortfilm ‘An experiment in leisure’ wordt door Manon de Boer een link gelegd tussen vrije tijd en creativiteit. ‘Exprmntl’ was tussen 1949 en 1974 een geruchtmakend festival van de experimentele film. Het had plaats in Knokke en kende slechts vijf edities maar het groeide uit tot een van de meest legendarische festivals uit de filmgeschiedenis. ‘Exprmntl’ is ook de titel van de door Brecht Debackere gedraaide documentaire over dat festival. Onder de geselecteerde coproducties met Vlaanderen zitten titels als ‘Brimstone’ van Martin Koolhoven, ‘L’Economie du couple’ van Joachim Lafosse, ‘Lyala M.’ van Mijke de Jong, ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics