World soundtrack awards
 
Oscarnominaties knipogen naar de WSA
Oscarnominaties knipogen naar de WSA Filmnieuws
deel dit artikel
Carter Burwell & Dirk Brossé

Tot veler verrassing maakte de Academy die in Hollywood de Oscars toekent, naast de genomineerden voor de beste niet-Engelstalige film ook nog die voor acht andere categorieën bekend. Daaronder die voor de beste muziek.

We gaan nu niet beweren dat de Academy zich bij de toekenning van die nominaties baseerde op het werk van componisten dat hier al in het kader van de World Soundtrack Awards, afgekort WSA, te horen was. Maar er zijn parallellen. Worden de WSAwards niet de Oscars van de filmmuziek genoemd? Wat daar ook van zij… het Oscarlijstje oogt niet kwaad naast dat van de WSA-gastenlijst, of is het omgekeerd?

De muziek van ‘Vice’ en ‘If Beale Street Could Talk’ zijn allebei van Nicolas Britell, de WSA Discovery 2017. Bovendien werd muziek uit ‘If Beale Street Could Talk’ in wereldpremière en in aanwezigheid van Nicolas Britell en regisseur Barry Jenkins vertolkt op de jongste WSA-editie.

De score van ‘The Ballad of Buster Scruggs’ is van Carter Burwell, de eregast van WSA 2018. Zijn muziek werd er in de Gentse Capitole voor het eerst live uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

De genomineerde muziek uit ‘Avengers’ en ‘Ready Player One’ is van Alan Silvestri die in 2015 eregast was op de WSA en van wie een cd werd opgenomen met fragmenten uit zijn oeuvre.

Terence Blanchard, genomineerd voor ‘Blackklansman’ soleerde onvergetelijk tijdens de WSA van 2017. Zeven jaar geleden was James Newton Howard in Gent en zijn recente compositie voor ‘Fantastic Beasts’ is goed voor een nominatie. Alexandre Desplat, met acht prijzen de meest bekroonde componist op de WSA, was hier in 2009 en 2013. De score voor ‘Isle of Dogs’ is de jongste in een stilaan onafzienbare reeks nominaties. Justin Hurwitz won op de WSA al een prijs voor de song ‘City of Stars’ uit ‘La La Land’. Dat ging blijkbaar niet voorbij aan de Academy en Hurwitz kreeg een nominatie voor de volledige muziek uit ‘First Man’.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools