VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Openingsfilm 'Insyriated' wint zes Magritte's
Openingsfilm 'Insyriated' wint zes Magritte's
deel dit artikel

De openingsfilm van de 44ste editie van Film Fest Gent, ‘Insyriated’ was met zes prijzen de grote winnaar op de uitreiking van ‘Les Magritte du Cinéma’, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Ensor prijzen. Ook de eerder op Film Fest Gent vertoonde films zoals ‘King of the Belgians’ en ‘Home’ van Fien Troch vielen in de prijzen.

Peter Van Den Begin kreeg de Magritte als beste acteur voor zijn koningsrol in de film van Peter Brosens en Jessica Woodworth. ‘Home’ van Fien Troch werd gelauwerd als beste Vlaamse film.

In ‘Insyriated’ toont regisseur Philippe Van Leeuw op een beklemmende en beklijvende manier een dag in het leven van Syrische burgers die in een appartement de burgeroorlog aan den lijve ondervinden en meemaken. De film was goed voor de Magritte voor beste film, beste regie en beste scenario. Naast deze hoofdprijzen werden ook de fotografie, de klank en de muziek bekroond.

‘Insyriated’ was zes keer genomineerd voor een Magritte en verzilverde alle nominaties. Bij zijn wereldpremière in de Panorama sectie van de Berlinale won ‘Insyriated’ de publieksprijs.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics