World soundtrack awards
 
Op rolletjes: de FFGent chauffeursdienst & Mercedes-Benz
Op rolletjes: de FFGent chauffeursdienst & Mercedes-Benz Festival
deel dit artikel
Mercedes-Benz & FFGent

Hoe zorgt het festival dat iedere gast op tijd bij zijn film aanwezig is, of zijn vliegtuig haalt? We bellen met de coordinator van de chauffeurs en steun en toeverlaat van de gastendienst om te horen hoe er achter de schermen van FFGent hard wordt gewerkt om alles op (letterlijk) rolletjes te laten verlopen. 

 

‘Als coördinator van de chauffeurs sta ik in voor het vervoer van de festivalgasten. We hebben zestien chauffeurs in dienst, die in shifts van een aantal uur voor ons aan het werk gaan. Sommigen kunnen het combineren met hun werk in ploegendienst, anderen nemen zowaar veertien dagen verlof om voor ons te komen rijden. Er zijn er een paar bij die al een paar jaar achter elkaar terug komen. Ik ben er zo een, volgens mij is dit al mijn 15e jaar. Ik ben ook als festivalchauffeur begonnen, en heb dat twee jaar gedaan. Toen de toenmalige coordinator in mijn derde jaar plotseling wegviel, ben ik in dat gat gesprongen en sindsdien altijd terug gevraagd. Hoe ik het zo lang volhoud? Elk jaar zeg ik dat het mijn laatste jaar is, maar eenmaal de vermoeidheid voorbij is en we goed met elkaar gesproken en gelachen hebben, sta ik er het jaar daarop toch weer. Het festival laat mij niet los en ik kan het festival ook niet loslaten, zo blijkt.

In die 15 jaar heb ik de manier van werken ook veel efficienter zien worden. We steken nu alle ritten in onze online database, samen met de planning van elke gast en zo houden we het overzicht. Voorheen kwam het nog wels eens voor dat ik tot 6 uur in de ochtend de planningen aan het maken was. Dat is gelukkig verleden tijd, maar dat neemt niet weg dat er soms wat vroege ochtenden bij het werk komen kijken.

Zo was de tweede week van het festival bijzonder druk op de gastendienst, en bijgevolg ook voor de chauffeurs. De World Soundtrack Awards die dit jaar midden in het festival valt, veel gasten die komen en vertrekken, gasten die aanwezig moeten zijn bij hun Q&A, gasten die met elkaar willen gaan eten: wij staan klaar om ze van punt a naar punt b te brengen, en weer terug. Een hele puzzel, maar we zijn ondertussen ook een geoliede machine als het op samenwerken aankomt, we weten wat we aan elkaar hebben. De planning van de chauffeurs kan alleen maar perfect opgemaakt worden dankzij het vele voorbereidende werk van de gastendienst.

Voor gasten is de deur van de Mercedes-Benz die openzwaait op Zaventem een verademing.

We hebben voor het derde jaar op rij een wagenpark van Mercedes-Benz Gent ter beschikking, varierend van busjes voor meerdere personen tot luxere wagens in directie-stijl. De wagens ontvangen we in perfecte staat en zo leveren we ze ook weer terug. Zeer comfortabele wagens die de soms lange ritten naar plaatsen als Zaventem, Brussel, Lille, Parijs en dan weer terug naar Gent een stuk aangenamer maken. Je glijdt als het waren over het wegdek door de perfecte vering, dat geeft een zalig rijgevoel. 

Gisterenochtend heb ik zelf om 5 uur in de ochtend een rit naar de luchthaven op me genomen, ik kan je vertellen dat die auto’s voelen als een comfortabele zetel. Dat maakt je werk zo veel gemakkelijker. Twee uur durende files bijvoorbeeld, als de chauffeur en gasten dan niet op hun gemak kunnen zitten, worden ze langzaamaan gek. Voor gasten is de deur van de Mercedes-Benz die openzwaait op Zaventem een verademing. Terwijl wij ze over het asfalt voeren, doet het ze hun lange vlucht wat vergeten en hebben ze tijd om zich rustig voor te bereiden op hun aanwezigheid op het festival. We voegen dan graag wat sfeer toe: over de overigens uitstekende geluidsinstallatie spelen we bij ontvangst altijd filmmuziek.

'What a nice car’ horen we vaak, ‘you should not have done that for me’. Het geeft maar aan dat de wagens qua uitstraling perfect in het kader van het festival passen, geschikt om internationale koninklijke hoogheden producers componisten acteurs... te vervoeren. Niet alleen de wagens, ook onze chauffeurs krijgen veel complimenten over hun behulpzaamheid, dat doet me altijd deugd. Voor hen is een Mercedes-Benz trouwens een cadeautje om in te rijden, een droom voor sommigen. Geen wonder dat ze elk jaar terug komen! ‘

Online communicatie door Wisefools