World soundtrack awards
 
Op café met de Explore Zone Jury: 'Je hebt eigenlijk 5 extra hoofden om mee na te denken'
Op café met de Explore Zone Jury: "Je hebt eigenlijk 5 extra hoofden om mee na te denken" Festival
deel dit artikel

Een zeskoppige jongerenjury dompelt zich volledig onder in de Explore Zone van Film Fest Gent en reikt op donderdag 19 oktober de Explore Zone Award uit.

Waarin onderscheidt een Explore Zone-film zich voor jullie van de rest van de Film Fest Gent programmatie?

Charlotte: Een Explore Zone film moet gedurfd zijn en moet iets in je wakker maken.

Reinart: De film moet ook jongeren specifiek aanspreken, dus ik vind dat het iets onconventioneel moet zijn, maar zonder speciaal te doen louter om speciaal te doen. En de Explore Zone Jury moet durven risico’s nemen.

Polle: Het moet ook echt gaan om wat het betekent om jong te zijn, om in een fase van je leven te zitten waarin je nog niet alles weet.

Charlotte: Voor mij hoeft dat zelfs niet per se. Een jonge filmmaker past volgens mij bijvoorbeeld ook perfect in de Explore Zone.

Bo: Het jongeren-gevoel moet inderdaad in meer zitten dan het verhaal alleen, zoals bijvoorbeeld de beelden en de soundtrack. Ik ben nog op zoek naar de combinatie van een goed verhaal, goeie beelden een een goede soundtrack.

Liza: Een Explore Zone-film moet ook inspireren. De film moet deels herkenbaar zijn, maar moet ook jongeren dingen over zichzelf laten ontdekken, zodat ze kunnen leren. En niet alleen op vlak van verhaal.

 

Dus een Explore Zone-film moet over jongeren gaan zonder in clichés te vervallen. Zijn er filmclichés waar jullie absoluut een hekel aan hebben?

Polle: Een jong personage in onvrede leeft met de wereld, maar dan de liefde ontdekt, waardoor al zijn problemen opeens opgelost zijn. Het zou leuk zijn mocht dat realiteit zijn, maar ik vind dat echt vervelend om naar te kijken. Echt een gemakzuchtige oplossing.

Reinart: Iets wat ik echt irritant vind, en tot nu toe ook een paar keer tegengekomen ben in de Explore Zone, is dat in de meeste LGTB-films het hoofdpersonage met zichzelf in het reine moet komen en moet omgaan met ouders die hem niet accepteren. Wanneer gaat er eens een film komen waarin de ouders gewoon chill zijn?

Charlotte: Daarom vond ik ‘God’s Own Country’ zo goed. De ouders hadden op zich geen probleem met hun relatie.

Bo: Ondanks dat dat misschien zelfs de film was waar je het nog het meest van zou verwachten, omdat het zich afspeelt op het Engelse platteland.

Charlotte: We hebben ons eigenlijk ook al de vraag gesteld waarom er eigenlijk nog zoiets nodig is als een LGTB-parcours. Waarom moet er nog een onderscheid gemaakt worden?

 

Wie van jullie is het meest kritisch?

In koor: Charlotte!

Bo: Wat wel logisch is, want ze is het meest met film bezig.

Liza: Maar het is natuurlijk wel leuk dat er zoveel variatie in onze groep zit. Charlotte ziet dingen die wij niet meteen zien.

Polle: We zijn allemaal op een andere manier met film bezig, we kijken allemaal op een andere manier.

Bo: Je hebt eigenlijk vijf extra hoofden om mee na te denken.
 

 

Wat is het oordeel tot nu toe?

Bo: Ik blijf voorlopig echt nog op mijn honger zitten op vlak van soundtrack.

Charlotte: Ja, inderdaad. Ik ben naar ‘You Were Never Really Here’ gaan kijken en die was op vlak van geluid heel sterk. Hoe Lynne Ramsay met geluid speelt, echt geweldig! Je merkt dat ze op voorhand al had samengezeten met de sounddesigner. Er lijken veel filmmakers te zijn die dat vergeten en dan achteraf geluid en muziek toevoegen.

Bo: Ik heb het gevoel dat veel films in de Explore Zone zodanig gefocust zijn op jongeren en vooral hun problemen, dat beeld en muziek wat achterwege gelaten worden.

 

Vind je dan de films die je gezien hebt buiten het Explore Zone-programma beter?

Polle: We zijn buiten de Explore Zone eigenlijk enkel nog maar naar de highlights geweest zoals ‘You Were Never Really Here’ en ‘The Killing of a Sacred Deer’.

Yort: En daar zaten ook wel wat mindere films bij. ‘Suburbicon’ en ‘Wonderstruck’ waren niet echt mijn ding. Maar er waren ook écht hoge hoogtepunten zoals ‘The Square’ en ‘A Prayer Before Dawn’.

Charlotte: We moeten natuurlijk ook nog 8 van de 18 Explore Zone-films zien. We kijken echt uit naar de andere titels, waaronder ‘L’atelier’ en ‘Thelma’ van Joachim Trier. Maandag gaat een spannende dag worden!

 

De films in het Explore Zone-parcours zijn: 'L’atelier', 'Ceux qui font les révolutions à moitié n'ont fait que se creuser un tombeau', 'Ava' 'Beach Rats', 'Butterfly Kisses', 'Call Me By Your Name', 'Ciao Ciao', 'Colo', 'Daha', 'Cuori Puri', 'El Futuro Perfecto', 'Les garçons sauvages', 'God’s Own Country', 'Hostages', 'Indivisibili', 'Kékszakállú', 'The Rider' en 'Thelma'. 

Foto's

Online communicatie door Wisefools