World soundtrack awards
One Shot Cinema 20 januari: Breaking the Waves
One Shot Cinema 20 januari: Breaking the Waves One Shot Cinema
deel dit artikel

Elke woensdagavond schuif je in KASK Cinema traditiegetrouw aan voor One Shot Cinema, met een film van formaat geselecteerd door Film Fest Gent en KASK Cinema. De maand januari staat in het teken van de Goldmineties, de schatkamer van cinema uit de jaren negentig.

Met films als 'Element of Crime', 'Europa' en de verbazende tv-serie 'The Kingdom' ontpopte de Deense regisseur Lars Von Trier zich tot een van de meest eigenzinnige talenten uit de Europese cinema van de jaren tachtig-negentig. Niets in deze radicaal gestileerde films bereidde ons voor op de overweldigend emotionele kracht van 'Breaking the Waves', de One Shot Cinema van 20 januari in KASK Cinema.  

Reserveer je tickets hier
woensdag 20 januari
20:30 uur
Kask Cinema - Godshuizenlaan 4

En alvast voor in je agenda: de One Shot Cinema/Goldmineties van 27 januari - 'Summer of Sam' (1999) door Spike Lee

Von Triers meesterwerk is een prachtige elegie over fysieke passie maar ook over spirituele transcendentie. Het verhaal speelt in de jaren zeventig in een afgelegen, hechte calvinistische gemeenschap aan de woeste noordkust van Schotland. De heldin Bess is een onschuldige jonge vrouw die in de lokale kerk de vloeren schrobt en ondanks de weerstand van de onverdraagzame ouderlingen met een outsider trouwt, een arbeider op een booreiland. De devote Bess, die gelooft dat God rechtstreeks tot haar spreekt, ziet haar huwelijk al gezegend. Wanneer Jan (Skellan Skarsgard) door een ongeval verlamd geraakt, beschouwt ze dit dan ook als een straffe Gods. De ene wending is al noodlottiger dan de andere en Bess verzinkt hoe langer hoe meer in een fantasiewereld waarin zonde, straf en boetedoening tot het extreme worden doorgedacht.

Bess is zowel een vrouw die ten prooi is aan dementie en religieuze schizofrenie, als een martelares die uit liefde tot alle offers bereid is. Die innerlijke tweespalt zit ook vervat in de hypnotiserende vertolking van de Britse actrice Emily Watson. Ze oogt nu eens als een infantiele dan weer als een goddelijke verschijning.

Stilistisch gooit Von Trier het roer om in 'Breaking the Waves'. In zijn vorige films maakte hij optimaal gebruik van een rusteloze cameravoering, expressionistische lichteffecten, overdruk-procédés. Zijn films waren zowel formeel briljant als ijskoud. In 'Breaking the Waves' maakt hij triestheid hartverscheurend en opteert hij voor een semi-klassieke stijl. Vooral dat laatste moet met een korreltje zout genomen worden. Zo is zijn Cinemascope-film toch voor negentig procent gedraaid met een trillende handcamera, wat een constant volgehouden instabiliteit oplevert. Het verhaal is ook netjes onderverdeeld in hoofdstukken die met elkaar verbonden worden door een montage van strenge natuurbeelden, waarvan de onbarmhartigheid scherp contrasteert met de weemoedige popsongs uit de jaren zeventig (van Bowie tot Leonard Cohen).

Je kan de paradoxale calvarie van Bess hoogdravend, pretentieus en zelfs krankzinnig noemen maar haar lijdensweg wordt toe gebouwd naar een miraculeuze climax waarbij ook de toeschouwer zich in de wolken waant. Niemand die gedacht had dat Von Trier in het voetspoor zou treden van de beroemdste van alle Deense regisseurs, Carl T.Dreyer.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Gerelateerd: One Shot Cinema

Film Fest Gent - Wekelijkse film in Sphinx Cinema

Ondanks het overvolle bioscoopaanbod zijn er nog altijd ijzersterke en boeiende films die tussen de mazen van het distributienet vallen. Daarom presenteert Film Fest Gent…

Lees meer  

Online communicatie door Lavagraphics