VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Nu in de zalen: 'Shoplifters'
Nu in de zalen: 'Shoplifters'
deel dit artikel

Films moeten missen tijdens het voorbije Film Fest Gent? Geen nood, we houden je op de hoogte van de release data in de Belgische bioscopen en de DVD-releases. Met deze week de release van Gouden Palm-winnaar 'Shoplifters'.

Vanaf 12 december in de zalen:

Er was geen uitgesproken favoriet voor de Gouden Palm dit jaar, dus kwam de bekroning van 'Shoplifters' als een verrassing. Dat maakt de prijs echter niet minder verdiend. Ten eerste omdat de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda na dertien langspeelfilms zo'n bekroning dubbel en dik verdient. Het gezin dat in 'Shoplifters' centraal staat leeft in erbarmelijke omstandigheden, al hebben beide ouders een voltijdse baan en ontvangt de grootmoeder een pensioen. Toch moet er gestolen worden om rond te komen, wat ook de jonge kinderen wordt aangeleerd. Kore-eda filmt het met een lichte toets, maar daarachter schuilt een treffende melancholie die weinigen onberoerd zal laten.

Vanaf 5 december in de zalen:

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een autobom afgaan bij het regeringskwartier in hartje Oslo. Daarbij vielen acht doden. Daarna trekt hij, vermomd als politieman, naar het kleine eiland Utøya, waar zo'n vijfhonderd jongeren van de Noorse socialistische Arbeiderspartij hun jaarlijkse zomerkamp bijwonen. 72 minuten lang vuurde hij op alles en iedereen die in zijn vizier kwam. Deze huiveringwekkende en confronterende reconstructie van voormalig oorlogsfotograaf Erik Poppe duurt even lang als de moordende raid. Dit is cinema die je naar adem doet happen.

De Saoedi-Arabische regisseur Haifaa Al-Mansour debuteerde in 2012 met  'Wadjda'.  In haar tweede film - een Luxemburgse coproductie - koos ze voor het verhaal van Mary Wollstonecraft Godwin, een feministe avant la lettre. In dit weelderig vormgegeven kostuumdrama volgen we Mary (Elle Fanning) in haar tienerjaren. Mary begeeft zich naar een bijeenkomst van literaire kopstukken in de villa van de louche Lord Byron, waar ze precies 200 jaar geleden de inspiratie én het verdriet vindt om 'Frankenstein' neer te pennen, een van de meest iconische horrorverhalen aller tijden.

Magnumfotograaf Harry Gruyaert wordt grootgebracht in een streng katholiek Vlaams gezin. Zijn vader, die bij Agfa-Gevaert werkt, verbiedt hem om fotograaf te worden omdat dat zondig zou zijn. Daarom besluit Harry om zo snel mogelijk het huis te verlaten en de wereld rond te reizen. In 1981 werd hij lid van het gerenommeerde Magnumgezelschap. Deze documentaire vertelt zijn levensverhaal, met camerawerk van persfotograaf Jimmy Kets. De Belgische componist Tuur Florizoone, die in 2008 de publieksprijs wegkaapte op de World Soundtrack Awards voor de muziek van 'Aanrijding in Moskou', verzorgde de soundtrack. 

Vanaf 28 november in de zalen:

In 'Capharnaüm' verkent Nadine Labaki de harde realiteit van aan hun lot overgelaten straatkinderen zonder identiteitspapieren. Het hoofdpersonage, de twaalfjarige Zain, is weggelopen van huis en probeert te overleven in de sloppenwijken van Beirut. Hij spant een rechtszaak aan tegen zijn ouders, omdat zij hem ter wereld hebben gebracht in zo'n erbarmelijk milieu. De indrukwekkende acteerprestaties en Labaki's directe stijl maken van 'Capharnaüm' een authentieke, emotioneel overtuigende film die ook het publiek op de afgelopen editie van Film Fest Gent wist te bekoren. De film won de North Sea Port Publieksprijs.

De verlegen truckchauffeur Christian (Franz Rogowski) wordt ontslagen en neemt een baantje aan in een grootwarenhuis in Leipzig. Wanneer Christian op de zoetafdeling de charmante Marion (Sandra Hüller) ontmoet, raakt hij meteen in de ban van haar innemende verschijning. Als ze op een dag niet meer op het werk verschijnt, dreigt Christian in een zwart gat te vallen. 'In den Gängen' is een tedere, gevoelige film, boordevol empathie voor het Duitse arbeidersmilieu. Met behulp van treffende vertolkingen, weet regisseur Thomas Stuber schoonheid en magie uit het banale te puren.

Vanaf 21 november in de zalen:

Als er één hedendaagse regisseur als een enfant terrible omschreven mag worden, dan is het de Fransman Gaspar Noé, de bedenker van 'Irréversible', 'Enter the Void' en 'Love'. Het zijn stuk voor stuk films die niet wensen te behagen, maar de toeschouwer willen provoceren, tarten en/of een stomp in de maag verkopen. Dat geldt zeker voor 'Climax' waarin Noé levenslustige, sprankelende dansscènes ensceneert van jonge performers, waarna de uitgelaten sfeer degenereert als een door pernicieuze drugs uitgelokte bad trip, een sinistere reis naar het einde van de nacht. 'Climax' kaapte in de nevensectie Quinzaine des réalisateurs in Cannes de hoofdprijs weg.

Voor zijn eerste, langverwachte Hollywoodfilm koos Felix van Groeningen voor het waargebeurde verhaal van de aan crystal meth verslaafde Nic Sheff en diens vader David. David beschrijft in zijn autobiografie hoe hij met lede ogen toekeek hoe zijn zoon in de greep van een verwoestende verslaving raakte - een ervaring waarover ook Nic zelf getuigt in een eigen boek.  Oorspronkelijk zou Cameron Crowe beide boeken tot één film versmelten met Mark Wahlberg in de hoofdrol, maar producer Brad Pitt vertrouwde Felix van Groeningen uiteindelijk de aangrijpende familiekronieken toe. Het scenario wist ook topacteurs als Steve Carell en Timothée Chalamet te charmeren.

Vanaf 14 november in de zalen:

  • Mug - Małgorzata Szumowska

Małgorzata Szumowska is een van de meest getalenteerde en prominente filmmakers in Polen. Met trefzeker geregisseerde films als 'In The Name Of' (2013) en 'Cialo' (2015) viel ze al meermaals in de prijzen. Tijdens de jongste Berlinale sleepte ze de Zilveren Beer in de wacht voor 'Twarz' (letterlijk: smoel), een satirische parabel over een Pools provinciestadje dat aan een belachelijk groot Jezusbeeld bouwt. Szumowska steekt met deze zwartkomische farce de draak met de hypocrisie en de conservatieve politieke omwentelingen van de laatste jaren in haar thuisland. 

Vanaf 7 november in de zalen:

  • Kursk - Thomas Vinterberg

Wie beter dan de cineast van 'Submarino' om het verhaal van de Russische onderzeeër Koersk te vertellen? Nadat Thomas Vinterberg eerder een film maakte over twee ellendige broers die stilaan aan het leven kopje onder gaan, duikelt hij nu het waargebeurde verhaal op van de Russische mariniers die na een ontploffing in de Barentszzee verdrinken omdat hulp te lang uitbleef. Enkele van de passagiers zijn Mikhail Kalekov (Matthias Schoenaerts) en diens vrouw Tanya (Léa Seydoux). Terwijl ze op hulp wachten, houden ze de moed erin. Maar hoe langer de wachttijd, hoe kortademiger het leven. Met een scenario van 'Saving Private Ryan'-scenarist Robert Rodat.

Dan Fogelman ('Crazy Stupid Love') is een van de meest succesvolle scenaristen in Hollywood, die het genre 'vederlichte dramedy' tot in de puntjes beheerst. Dat bewees hij recent nog als schrijver en bedenker van de bejubelde dramaserie 'This is Us'. Wie daar al door ontroerd raakte, zal vast ook naar de zakdoekjes grijpen bij 'Life Itself', een multigenerationele saga over liefde en het noodlot, waarin de levens van twee families door elkaar worden geweven op twee verschillende continenten. Zet je schrap voor een emotionele rollercoaster met o.a. Oscar IsaacOlivia Wilde en Antonio Banderas.

  • McQueen - Ian Bonhôte, Peter Ettedgui

De zelfmoord van Alexander McQueen in 2010, toen 40 jaar oud, joeg een schok door de modewereld. De Brit gold als een van de meest innoverende en originele ontwerpers van de voorafgaande twintig jaar. In 'McQueen' gaan documentairemakers Ian Bonhôte en Peter Ettedgui op zoek naar de man achter de mythe. De hoekstenen van hun film zijn de eigenzinnige collecties van McQueen. Het zijn de opstapjes om in zijn ziel te kruipen. Een even onthutsende als aangrijpende documentaire.

Vanaf 31 oktober in de zalen:

De film begint in 1949. De dirigent-pianist Wiktor (Tomasz Kot, een soort Poolse Clive Owen) reist samen met de producer Irena (Agata Kulesza) door landelijk Polen, op zoek naar jong talent voor een traditioneel volksliederen- en dansgezelschap. Als Zula (een fantastische Joanna Kulig) auditie komt doen, valt hij als een blok voor haar talent en schoonheid, ook al heeft ze net zo weinig ervaring met folk als Britney Spears met bluegrass. Ondanks hun radicaal verschillende achtergrond en politieke overtuiging, is hun verliefdheid niet te stoppen. Maar wanneer het gezelschap ook hymnes van Stalin moet opvoeren, voelt Wiktor zich beknot. Tijdens een bezoek aan Oost-Berlijn beraamt hij een plan om met Zula naar het Westen te vluchten. 

  • Loro - Paolo Sorrentino

De tuinen van een decadente villa liggen bezaaid met champagnekurken, confetti en lingerie. Het is een tafereel uit 'Loro', de langverwachte biopic over de wilde jaren van de omstreden Italiaanse mediamagnaat en ex-premier Silvio Berlusconi. Oscarwinnend regisseur Paolo Sorrentino ('La Grande Belezza', 'The Young Pope') wordt opnieuw geflankeerd door zijn favoriete acteur Toni Servillo als Berlusconi.

Vanaf 24 oktober in de zalen: 

Met 'The Sisters Brothers' trekt de Franse meester van 'De rouille et d'os', de prairie op, voor een zwartkomische western met niemand minder dan Joaquin Phoenix, John C. Reilly en Jake Gyllenhaal in de hoofdrollen. Zijn verfilming van de gelijknamige roman van de Canadese auteur Patrick deWitt volgt twee moordende broers die anno 1850 door hun mysterieuze baas (Rutger Hauer) ingehuurd worden om een goudzoeker bij de lurven te vatten tussen Californië en Oregon.

Zeven onbekenden ontmoeten elkaar in hotel El Royale dat betere tijden heeft gekend, maar dankzij de vintage production design nog altijd een vergane glorie uitstraalt. De zeven gasten hebben allemaal iets te verbergen, wát precies wordt onthuld in de loop van één nacht in een plot met meer scherpe bochten dan het parcours van de 24 uur van Le Mans. 

Animatiefilmmaker Michel Ocelot is vooral bekend door 'Azur & Asmar', 'Tales of the Night' en de avonturen van de guitige Kirikou. Zijn nieuwste film speelt zich af in het cultureel bruisende Parijs van de belle époque en volgt Dilili, een meisje uit Nieuw-Caledonië (een oude Franse kolonie in de Stille Oceaan) dat speciaal naar Parijs is gebracht om tentoon te worden gesteld. Daar stuit ze op een mysterie: kleine meisjes worden ontvoerd door een duistere sekte.

Online communicatie door Lavagraphics