World soundtrack awards
Nieuwste documentaire Sergey Loznitsa in avant-première op 18 januari
Nieuwste documentaire Sergey Loznitsa in avant-première op 18 januari FFG Tipt
deel dit artikel
The Event

In aanwezigheid van Oekraïense regisseur Sergej Loznitsa gaat op 18 januari in Brussel 'The Event' in avant-première. 

Voor de found-footage documentaire 'The Event' haalt regisseur Loznitsa beeldmateriaal uit de verslaglegging rond de Augustusstaatsgreep in 1991: een putsch van communistische hardliners tegen de hervormingsgezinde Gorbatsjov die mislukte, maar onrechtstreeks wel het einde van de USSR betekende. Loznitsa laat door televisie- en amateurbeelden van de straatprotesten uit die bewogen augustusdagen zien hoe een menigte reageert op een historische gebeurtenis als alle zekerheden wankelen.

Zelf zegt Loznitsa over de film: "De film bestaat uit episoden die chronologisch werden geordend en die het leven van de stad tijdens die moeilijke zomerdagen tonen. We kunnen een geleidelijke verandering observeren in de stemming en de geest van de mensen; we kunnen zien hoe het gewone leven geschiedenis wordt. De gezichten van mensen, afzonderlijke close-ups in de menigte, getuigen van de geest van de tijd en de beschrijving van die tijdsgeest vind je niet in geschiedenisboeken of transcripties van politieke toespraken. Misschien is het op die gezichten, met hun uitdrukking van verwarring, ongeloof, vastberadenheid, woede, dat we het antwoord vinden op de vraag: wat is er gebeurt in Rusland in augustus 1991 en hoe het komt dat we vandaag nog steeds ons hoofd breken over de betekenis van deze gebeurtenis?"

n 2014 stond Loznitsa's documentaire 'Maidan' - over de Oekraïense revolutie van 2014 - nog als Belgische première op Film Fest Gent en was de regisseur aanwezig voor een uitgebreide Director's Talk.

18 januari 2017  - 19:30 uur - In aanwezigheid van de regisseur
Flagey, Brussel
Tickets en meer informatie via de wbesite van Flagey

Online communicatie door Lavagraphics