World soundtrack awards
 
National Coming-Out Day op het festival
National Coming-Out Day op het festival
deel dit artikel

11 oktober is National Coming-Out Day, dat is ook Film Fest Gent niet ontgaan. De regenboogloper van onze openingsavond is ondertussen vervangen door een rode, maar ons programma zit nog altijd boordevol LGBT+ thematiek. 

Zo is er om 17u30 The Miseducation of Cameron Post, een film over een meisje dat naar een "pray the gay away"-centrum wordt gestuurd in de hoop dat ze "genezen" wordt van haar geaardheid. De verfilming van het gelijknamige boek van Emily Danforth heeft een ijzersterke Chloë Grace Moretz in de hoofdrol.

Om 19u30 begint Kilbourne plays 'Blade'Ashe Kilbourne is een transgender dj en activist die groot werd in het LGBTQ-clubcircuit van New York. In haar muziek mixt ze industrial, hardcore en club music én tackelt ze de misogynie en transmisogynie in de danswereld. Ze brengt in het kader van VIDEODROOM een nieuwe soundtrack bij cultklassieker 'Blade'.

Als laatste hebben we om 20u enerzijds de film McKellen: Playing the PartDeze documentaire toont het leven en de carrière van Sir Ian McKellen, van theateracteur naar het witte scherm en op de voorgrond in de strijd om LGTBQ-rechten. Anderzijds is er op datzelfde uur ook het programma met Gender Bending ShortsNiet alleen (gender)identiteit staat centraal in deze straffe kortfilm-selectie, maar ook genreclichés, vastgeroeste verhaalpatronen en genderrollen worden vakkundig omgebogen door jonge filmmakers die zich duidelijk bewust zijn van de gevaren van binair denken.

Online communicatie door Wisefools