VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Na Europese hemel kleurt ook de Indische Vlaams
Na Europese hemel kleurt ook de Indische Vlaams Filmnieuws
deel dit artikel

Na zijn Belgische première op Film Fest Gent en de nationale release deze woensdag 16 november zet ‘Le ciel flamand’ van Peter Monsaert zijn tocht verder langs de internationale filmfestivals. Na Toronto, San Sebastian en Londen komt Amiens in Frankrijk en Tallinn in Estland aan de beurt. Daarop volgen Zagreb in Kroatië en Göteborg in Zweden.

In India blijkt ‘Le ciel flamand’ ook goed aan te slaan. Niet minder dan drie festivals vertonen de tweede film van Peter Monsaert: Calcutta, Goa en Chennai. De regisseur kreeg zopas alvast volgende reactie uit India: “Ik vond het een buitengewone film en heel speciaal hoe de film seksualiteit in beeld brengt. Belangrijker nog was hoe het thema eenzaamheid doorheen de film wordt verweven. De landschapsscènes fungeren als verbindingselementen tussen de gebeurtenissen en de eindsequentie maakte zo’n beklijvende indruk op het publiek dat het tot op het einde van de credits bleef zitten”.

In Monsaerts film komen drie generaties vrouwen aan bod. Monique en haar dochter Sylvie baten een baanbordeel uit op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma maar mag er nooit naar binnen. Een dramatische gebeurtenis plaatst de zekerheden in hun levens op de helling en zet de familiebanden onder druk. In deze Lunanime productie worden de hoofdrollen vertolkt door Wim Willaert, Sara Vertongen, Esra Vandenbussche en Ingrid De Vos. In verband met ‘Le ciel flamand’ spreekt het toonaangevend vakblad Variety over “A strong, upsetting story. Compelling and compassionate”. Een constante in de reacties is de “collectieve vertedering en verwondering wanneer het publiek verneemt dat Sara Vertongen en Esra Vandenbussche niet alleen in de film maar ook in het echte leven moeder en dochter zijn”.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics