World soundtrack awards
 
May Day scoort hattrick op Kortfilmfestival Leuven
May Day scoort hattrick op Kortfilmfestival Leuven Filmnieuws
deel dit artikel

Op de slotdag van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017 was er een hattrick weggelegd voor de kortfilm ‘May Day’ van Fedrik De Beul en Olivier Magis. De film won zowel de prijs van de jury als die van het publiek in de categorie Vlaamse fictie. Daarenboven was er de prijs voor de beste acteerprestatie voor Thierry Hellin. 

‘May Day’ is een zwarte, cynische komedie waarin een krantenbesteller tijdelijk een vervanger zoekt en die job aan de meest biedende aanbiedt. Het gevolg is dat gegadigden ruzie maken en elkaar niet altijd het licht in de ogen gunnen. Een communautair sausje maakt het geheel af. Overigens is ‘May Day’ gedraaid door een Vlaamse en een Franstalige (Olivier Magis) regisseur. De film komt op de longlist voor de Oscars.

Voor Michiel Dhont en zijn ‘Poor Kids’ blijft de “winning mood” aanhouden. Na de derde plaats in de kortfilmcompetitie op Film Fest Gent en de VAF Wildcard Fictie kreeg de regisseur in Leuven de prijs voor het beste debuut. ‘Girlhood’, de mooie en beloftevolle documentaire waarin Heleen Declercq reflecteert over vrouw-zijn en eigen identiteit eindigde op Film Fest Gent op de tweede plaats voor de publieksprijs. In Leuven won ze de prijs van de jury in de Vlaamse competitie-documentaire. De publieksprijs voor de animatie ging naar ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppen en Matthias Philips.

In de Europese fictie competitie ging de juryprijs naar ‘Le bleu blanc rouge de mes cheveux’ van Jozja Anjembe. Een bijzonder actuele Franse film over een immigrantengezin waarin dochter Seyna met glans slaagt in haar baccalaureaat en verder wil studeren. En dat is niet helemaal naar de zin van haar vader. Ze botst bovendien op een administratie die bepaalde afmetingen eist van haar kapsel. Moet ze haar afro-coupe vaarwel zeggen? Deze knappe kortfilm komt ook op de longlist voor de Oscars terecht.

De Oekraïnse humoristische kortfilm ‘Graduation 97’ van Pavlo Ostrikov over een tv-hersteller die een jeugdliefje terugziet, werd door de jury in Leuven genomineerd voor de European Film Awards.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools