World soundtrack awards
 
Matthias Schoenaerts vaart met Kursk naar Toronto
Matthias Schoenaerts vaart met Kursk naar Toronto Filmnieuws
deel dit artikel
Kursk - Tomas Vinterberg

De gedeeltelijk in Lint gedraaide actiefilm ‘Kursk’ van Tomas Vinterberg en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol krijgt zijn wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Toronto (6-16 september 2018). 

‘Kursk’ gaat over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000, het eerste jaar van het presidentschap van Vladimir Poetin. De Kursk werd “onzinkbaar” geacht en na een eerste ontploffing aan boord werd het ongeval zo stil mogelijk gehouden. Er was sprake van een aanvaring met een “vreemd voorwerp” en een westers aanbod om te hulp te snellen werd door de Russen afgewezen. Ze hadden liever geen pottenkijkers in de buurt van de hypergesofisticeerde onderzeeër. 

De film is gebaseerd op het boek ‘A Time To Die’ van Robert Moore en concentreert zich op de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig op hulp bleven wachten terwijl het zuurstofgebrek toenam. Matthias Schoenaerts vertolkt de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Hij werkt hier, na ‘Far from the Madding Crowd’ voor de tweede keer samen met Tomas Vinterberg. Naast Schoenaerts bestaat de internationale sterrencast nog uit onder meer: Léa Seydoux, Colin Firth, Max von Sydow, Michael Nyqvist en Martin Brambach. De muziek werd gecomponeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Alexandre Desplat

‘Kursk’ is een productie van Luc Besson met Luxemburgse en Belgische inbreng. De onderwaterscènes van de film werden gedraaid in de AED studios in Lint met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cinediving. 

Naast Matthias Schoenaerts zijn er bijrollen voor Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny van Mijnen, Kristof Coenen, Tom De Vreese

De film komt op 7 november 2018 bij ons in de zalen. 

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools