World soundtrack awards
 
Matteo Simoni en Veerle Baetens in motordrama 'Rookie'
Matteo Simoni en Veerle Baetens in motordrama 'Rookie' Filmnieuws
deel dit artikel
Lieven van Baelen

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kende productiesteun toe aan ‘Rookie’ de debuutfilm van Lieven Van Baelen. De opnames gaan deze zomer van start en de hoofdrollen worden vertolkt door Matteo Simoni, Veerle Baetens en Valentijn Braeckman.

‘Rookie’ brengt het verhaal van de ambitieuze motorrijder Nicky die louter voor de kick in iedere race zijn leven op het spel zet. Hij wint er roem en respect bij. Maar wanneer zijn wereld door een ongeval in elkaar stort en hij nooit meer zal kunnen racen, slaagt hij er niet in om dat nieuwe leven te aanvaarden. Hij zoekt wel steun bij zijn schoonzus Vero en haar zoon Charlie. Via zijn neefje Charlie probeert Nicky zijn droom toch nog te beleven. Maar is Charlie wel uit hetzelfde hout gesneden?

Voor Lieven van Baelen gaat ‘Rookie’ of ‘True Rider’ over gebroken dromen en tweede kansen. Nicky, een gepassioneerde motorracer, probeert zijn droom nog te verwezenlijken door hem door te geven aan zijn neefje Charlie. “Het is eigenlijk een vorm van egoïsme van Nicky die er uiteindelijk toe leidt dat zijn project met Charlie mislukt. Maar egoïsme is ook iets dat elke roadracer nodig heeft om succesvol te worden. Hoe kan je anders zonder schuldgevoel in elke race je leven op het spel zetten”, zegt de regisseur en scenarist.

Lieven van Baelen studeerde aan het RITCS in Brussel en is een veel gevraagd cinematographer voor commercials, videoclips en films zoals ‘Carlo’ van Michaël R. Roskam, ‘Blush’ van Wim Vandekeybus en ‘Oh My God’ van Christophe Van Rompaey. Zijn eerste kortfilm ‘The Thread’ won prijzen in Locarno en in Leuven. Zijn clip voor het Rode Duivelslied ‘Ta Fête’ van Stromae ging viraal en had bijna zestig miljoen views op YouTube.

‘Rookie’ is een productie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR film in coproductie met Versus Productions. Naast de vernoemde hoofdrollen zullen ook Stefaan Degand, Tibo Vandenborre en Bjarne Devolder in de film te zien zijn.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools