World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Live Track Cinema 28.05 met STUFF.: EXTRA CONCERT
Live Track Cinema 28.05 met STUFF.: EXTRA CONCERT Filmnieuws
deel dit artikel

Was je te laat om een ticket te bemachtigen? Geen nood! Wegens overdonderend succes zullen er op 28 mei niet één maar twee concerten van STUFF. bij de film 'A Page of Madness' plaatsvinden. 
Vanaf nu zijn er tickets beschikbaar voor het concert om 21u45. Het eerste concert zal plaatsvinden om 19u30 in plaats van 20u.

Live Track Cinema is een initiatief waarbij KASKcinema, Democrazy en Film Fest Gent pop- en rockmuzikanten uitnodigen om beeld en muziek op een creatieve manier samen te brengen. Geen typische concert- of filmbeleving, maar audio-visueel op scherp. Met op 28 mei de crossover band STUFF. live bij 'A Page of Madness'.

STUFF. was een van de meest opvallende bands die vorig jaar doorbrak. Geboren uit de nachtelijke jamsessies van de White Cat in Gent, maken de vijf jonge muzikanten een crossover tussen hiphop, elektronica, jazz en funk. Muziek uit de toekomst en het verleden tegelijk. In 2015 brachten ze hun debuut-cd uit. “Album van het jaar”, schreef HUMO. “STUFF, het spannendste sinds dEUS”, volgens De Standaard. Op 28 mei begeleiden ze à l’improviste de film 'A Page of Madness'.


A PAGE OF MADNESS (1926)

De beroemdste Japanse stille film blijft negentig jaar na de première nog altijd een van de meest verbluffende, verbijsterende en radicale experimenten uit de geschiedenis van de Nippon cinema.
Ofschoon gebaseerd op een scenario van de latere Nobelprijswinnaar literatuur Kawabata Yasunari , moet 'A Page of Madness' (1926) het niet van het verhaaltje hebben, dat snel kan samengevat worden: een oude zeeman werkt als huisbewaarder in een psychiatrische instelling om bij zijn krankzinnige vrouw te kunnen zijn en haar te helpen ontsnappen – terwijl zij helemaal niet weg wil. Wat 'A Page of Madness' ook nu nog zo sterk en overrompelend maakt is hoe Teinosuke Kinugasa (1896 - 1982) dit verhaal filmisch gestalte geeft. De regisseur trekt daarbij alle registers open, verkent én verlegt de grenzen van wat in de jaren twintig van vorige eeuw allemaal met de filmtaal kon bereikt worden. In het bijzonder gebruikt hij expressionistische vervormingen en een extreem gestileerde beeldentaal om zijn publiek onder te dompelen in een wereld van de waanzin.

De dramatische shockeffecten en de rijkelijke visuele textuur met complexe dubbelbeelden, maken de film een feest voor het oog. Kinugasa ontketent een woeste beeldenstorm van getraliede ramen, bliksemschichten, ventilatieroosters, traliehekken, kolkend water in een goot, silhouetten in het schijnsel van een straatlantaarn, schizofrene patiënten, danseressen in balletkostuum. De bevreemdende sfeer is mede te danken aan de heftige vertolkingen van acteurs die allemaal deel uitmaakten van een avant-garde toneelgezelschap.

Soms wordt 'A Page of Madness' de Japanse tegenhanger genoemd van Robert Wiene’s 'Das Cabinet des Dr.Caligari' uit 1919 (een film die Kinugasa trouwens niet had gezien), maar met zijn rusteloze, dynamische cameravoering gaat deze Japanse film veel verder en komt hij veel moderner over dan de Duitse klassieker die conceptueel toch wel wat in het decoratieve blijft steken.

In zijn jonge jaren kwam Kinugasa aan de kost als oyama-acteur (man die vrouwenrollen speelde), een traditie die vanuit het Kabuki theater doorgetrokken werd tot de Japanse cinema die in zijn beginjaren geen actrices aan het werk stelde. Zijn carrière omspande vijf decennia en meer dan honderd films, waarvan de meeste in het westen onbekend blijven. Veel van zijn werk uit de stille film moet helaas als verloren worden beschouwd. Zijn stille film 'Kruisende Wegen' (1928) was de eerste Japanse film die in het Westen vertoond werd. Ook omdat 'A Page of Madness' lange tijd verloren werd gewaand en pas herontdekt werd in de jaren zeventig, was Kinugasa jarenlang vooral bekend voor een klassiekere latere film, 'The Gate of Hell' (1953), waarin zijn innovaties zich beperkten tot het verfijnd en uitbundig kleurpalet. Met deze kroniek van feodale hofintriges won Kinugasa in Cannes de Grand Prix en in Hollywood de Oscar voor beste buitenlandse film. Maar uiteindelijk ging hij toch de geschiedenis in als de maker van dit onovertroffen staaltje van pure creatieve cinema: 'A Page of Madness'.

Patrick Duynslaegher

Zaterdag 28 mei | 19:30 + 21:45
Live Track Cinema: STUFF. & 'A Page of Madness' (Teinosuke Kinugasa, 1926, 70’)
Tickets kosten €15 (VVK) / €17 (ADD) en kan je bestellen via de website van Democrazy.

Deze Live Track Cinema is een samenwerking tussen KASKcinema, Democrazy en Film Fest Gent, wordt ondersteund door Stad Gent en is de afsluiter van het filmseizoen 2015-16 van KASKcinema.

Gerelateerd: Live Track Cinema

Film Fest Gent -

Live Track Cinema is een initiatief van KASKcinema, Democrazy en Film Fest Gent, waarin pop- en rockmuzikanten uitgenodigd worden om beeld en muziek op een…

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools