World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Leipzig ontvangt Vlaamse documentaires
Leipzig ontvangt Vlaamse documentaires Filmnieuws
deel dit artikel

Op DOK Leipzig, een van de oudste en meest toonaangevende internationale documentairefestivals, maken ‘Displaced’ van Volkan Üce en ‘When the Bull Cried’ van Karen Vázquez Guadarrama en Bart Goossens kans op de hoofdprijs in de internationale competitie voor lange documentaires.

In ‘Displaced’ volgt de Belgisch-Turkse regisseur Volkan Üce vier Belgische en Nederlandse Turken die naar Istanbul verhuizen omdat ze zich aangetrokken voelen tot de bruisende metropool en tot de aantrekkende Turkse economie. Ze verdragen ook niet langer de vooroordelen, de discriminatie en de onmogelijkheid om in België en Nederland tot een individu uit te groeien. Maar of ze in Istanbul een nieuwe thuis en identiteit zullen vinden? David Boulter van Tindersticks levert de soundtrack in deze poëtische documentaire.

‘When the Bull Cried’ is een meer uitgewerkte versie van ‘Flor de Mil Colores’, de korte documentaire waarmee Karen Vasquez Guadarrama zowel de prijs voor de beste Belgische studentenkortfilm won op Film Fest Gent als een VAF-wildcard in de wacht sleepte. Waar ze in de kortfilm de klemtoon legde op de struggle for life van Emiliana in een in de Andes gelegen mijndorp betrekt ze nu een groter deel van de bevolking in haar documentaire. Daarbij heeft ze veel aandacht voor rituelen in verband met leven en dood en het voortbestaan van de gemeenschap.

DOK Leipzig werd in 1955 opgericht en kreeg in 1995 ook een animatieluik. Het is inmiddels een belangrijk ontmoetingscentrum voor filmprofessionals.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools