World soundtrack awards
Kies je dag:
Kunstenaars dagdromen met Stanley Kubrick
Kunstenaars dagdromen met Stanley Kubrick Filmnieuws
deel dit artikel

Onze conceptuele en crossmediale kunstenaar Koen Vanmechelen is samen met onder meer Daft Punk, Max Richter en Anish Kapoor een van de ongeveer vijftig deelnemers aan de tentoonstelling ‘Daydreaming with Stanley Kubrick’ die van 6 juli tot 24 augustus wordt gehouden in het Londense Somerset House. Hedendaagse kunstenaars, cineasten en musici stellen er werk voor geïnspireerd op het oeuvre van de legendarische Stanley Kubrick

Ze gingen aan de slag met een fragment, een personage, een thema of een film van de grootmeester. Zo plaatst de Britse vooraanstaande politieke kunstenaar Peter Kennard personages uit de War Room van ‘Dr. Strangelove’ naast de portretten van de leiders van de huidige atoommachten. Hedendaagse musici en componisten zorgen voor een multidisciplinaire installatie op basis van muziek uit de films van Kubrick.

Daft Punk en Jarvis Cocker ontwierpen een veertien kg wegende functionerende draaitafel geïnspireerd op een ruimteschip uit ‘2001. A Space Odyssey’ en Sarah Lucas stelt ‘Priapus’ tentoon, ontworpen naar het fallusachtige moordwapen in ‘A Clockwork Orange’.

De tentoonstelling geniet de volle steun van Kubricks weduwe Christiane Kubrick, die zelf een schilderij, ‘Remembering Stanley’, levert en van Jan Harlan die 28 jaar lang de films van Stanley Kubrick produceerde. Ook filmstudio Warner Bros met wie Kubrick sinds 1971 samenwerkte verleent zijn medewerking.

www.daydreamingwith.com
 

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics