World soundtrack awards
 
Koen Mortier scoort hattrick in Toronto
Koen Mortier scoort hattrick in Toronto Filmnieuws
deel dit artikel
Engel - Koen Mortier

Met de selectie van zijn derde film ‘Engel’ op het Toronto International Film Festival scoort Koen Mortier een hattrick. Ook zijn vorige films ‘Ex-drummer’ en ‘22 mei’ werden er vertoond. 

In Toronto komt ‘Engel’ terecht in de Contemporary World Cinema-sectie voor niet-Engelstalige speelfilms en daarbij voelt Koen Mortier zich volgens persberichten “trots en gelukkig”. ‘Engel’ is gebaseerd op de ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten ‘ van Dimitri Verhulst. Het verhaal speelt zich af in Senegal waar de beroemde wielrenner Thierry de prostituée Fae ontmoet. Ze worden halsoverkop verliefd maar zitten allebei in een benarde situatie. Wellicht kan de liefde hen redden en beiden terug waardigheid bezorgen. Maar plots gedraagt Thierry zich vreemd en als hij uiteindelijk dood wordt aangetroffen, wordt Fae gearresteerd. Ze is echter onschuldig en keert, om verder te kunnen gaan met haar leven, terug naar de plaats waar alles begon. 

Met deze poëtische film toont Koen Mortier de wereld, de dromen en angsten van Fae en wat ze meemaakte met de wereldberoemde wielrenner. 

Uitgelezen plek 

Producente Eurydice Gysel is eveneens blij met de internationale première van ‘Engel’ op het belangrijkste Noord-Amerikaanse filmfestival. Want: “de selectie op het Canadese A-list festival toont niet alleen de kwaliteiten van Koen als regisseur, maar is ook het bewijs dat het verhaal over de grenzen heen gaat. Toronto is eveneens de uitgelezen plek om partners aan te spreken voor Koens volgende film ‘Haunted’ gebaseerd op een boek van Chuck Palahniuk”. 

De hoofdrollen worden vertolkt door Vincent RottiersFatou N’Diaye, Paul Bartel en Aïcha Cissé. Nicolas Karakatsanis stond achter de camera. 

Van boek naar film 

‘Engel’ opent op 7 september het filmfestival van Oostende. Maar eerder is er op 27 augustus in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen de fototentoonstelling ‘Engel. Van Boek naar Film naar Boek’. Tot 13 september zijn er beelden uit de film te zien, begeleid door teksten uit ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’. Er komt ook een filmeditie van het boek. De film komt op 19 september in de zalen. 

Naast ‘Engel’ is ook ‘Ce magnifique gateau’ van Emma De Swaef en Marc James Roels geselecteerd voor het Short Cuts-programma van Toronto. De documentaire, ‘Au temps où les Arabes dansaient’ van Jawad Rhalib, een Vlaamse coproductie, is dan weer te zien in de Docs-sectie van festival dat plaats heeft van 6 tot 16 september 2018. 

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools