VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
King of the Belgians trekt naar Zuid-Korea
King of the Belgians trekt naar Zuid-Korea Filmnieuws
deel dit artikel

Na succesvolle vertoningen in de Orrizonti sectie op het Filmfestival van Venetië is ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Busan in Zuid-Korea. Op dat festival dat doorgaat van 6 tot 15 oktober zal ook de kortfilm ‘Gerontophobia’ van Boris Sverlow te zien zijn.

Na de Venetiaanse wereldpremière had het vakblad Variety het over “een aantrekkelijk mockumentary” en over een “heerlijke, verrassende en respectvolle schets over de absurditeit van de monarchie, België en de Balkan”. Bij de in de smaak vallende acteurprestaties haalde Variety’s collega Screen International Peter Van den Begin als koning Nicolas III op de voorgrond omdat hij “de koning een soort eenvoudige en natuurlijke allure geeft”.

In Busan maakt de film deel uit van het World Cinema programma en na deze Aziatische première komt de Belgische op Film Fest Gent. Op 30 november komt de film uit in de Belgische zalen.
‘Gerontophobia’ krijgt zijn wereldpremière binnen de Wide Angle sectie van het festival van Busan. Regisseur Boris Sverlow draaide zijn kortfilm met de steun van een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Zijn film speelt zich af in een utopische maatschappij. Bij een mislukt experiment komt een giftige gaswolk vrij die alles en iedereen veroudert. Een zwangere vrouw zet haar eigen veiligheid en die van andere geëvacueerden op het spel om haar achtergebleven geliefde te redden. Marieke Dilles en Maarten Kegels vertolken de hoofdrollen in dit vijftien minuten durende science fiction drama. Sverlow combineerde live action beelden met animatietechnieken en levert een film af met een waasje retro.

Zowel ‘King of the Belgians’ als ‘Gerontophobia’ werden door het VAF gesteund.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics