VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
King of the Belgians genomineerd voor LUX prijs
King of the Belgians genomineerd voor LUX prijs Filmnieuws
deel dit artikel

'King of the Belgians’, de vierde speelfilm van Peter Brosens en Jessica Woodworth is een van de tien genomineerden  voor de LUX prijs van het Europese Parlement. De winnaar wordt op 15 november 2017 in Straatsburg bekend gemaakt.

Als genomineerde film krijgt ‘King of the Belgians’ extra promotionele aandacht via de verschillende websites van het Europese parlement en partnerorganisaties als Cineuropa, Venice Days en Festival Scope. Bedoeling van de LUX prijs is trouwens het meer bekendmaken en verspreiden van Europese films binnen de Europese Unie. De genomineerden krijgen alvast een speciale vertoning in het Europese Parlement en de bekendmaking van de winnaar gebeurt eveneens tijdens een plenaire zitting.

‘King of the Belgians’ neemt het onder meer op tegen de op Film Fest Gent vertoonde Bulgaarse satire ‘Glory’ en de in Cannes goed onthaalde ‘120 Battements par minute'  en de op de Berlinale veel geprezen ‘The Other Side of Hope’. Andere titels als ‘A Ciambra’, ‘Heartstone’, ‘Summer 1933’, ‘Sami Blood’ brengen coming-of-age verhalen. ‘King’ is een van de twee genomineerden die een absurde moderne socio-politieke maatschappij portretteren.

Uit deze selectie zullen 21 Europese filmprofessionals drie finalisten kiezen die op hun beurt in meer dan veertig steden binnen de 28 lidstaten ondertiteld worden vertoond. Ze worden op 25 juli bekend gemaakt. De leden van het Europese parlement duiden uiteindelijk de winnaar aan.

De LUX prijs werd in 2007 in het leven geroepen en twee Belgische films gingen almet de prijs lopen. Dat gebeurde in 2008 met 'Le silence de Lorca' van de gebroeders Dardenne en in 2013 toen ‘The Broken Circle Breakdown’ niet alleen de LUX prijs won maar het jaar daarop ook de LUX publieksprijs in de wacht sleepte. ‘King of the Belgians’ is de zesde Belgische film die de officiële selectie haalt. De film van Brosens en Woodworth rijdt een foutloos parcours langs tal van internationale festivals. Na komende festivals in Taipei, Perth, Pula en München staat de teller op vijftig festivals. De bioscooprechten zijn aan 25 landen verkocht. Nu staat 'King of the Belgians' als genomineerde model voor de diversiteit van de Europese cinema en helpt de film met de andere LUX kandidaten mee aan de opbouw van sociale en culturele waarden.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics