VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
'King of the Belgians', 'Black' en 'Safety First' naar Hamburg
'King of the Belgians', 'Black' en 'Safety First' naar Hamburg Filmnieuws
deel dit artikel

Vooraleer ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth op 17 oktober zijn Belgische première beleeft op Film Fest Gent gaat de film nog naar het filmfestival van Hamburg waar hij in de Kaleidoscope sectie wordt vertoond. In die sectie worden personages geconfronteerd met ideeën en situaties die hen in eerste instantie vreemd zijn. Zoals gemeld speelt Peter Van den Begin de rol van koning Nicolas III die in Turkije verblijft als Wallonië de onafhankelijkheid uitroept. Door omstandigheden gedwongen, keert hij via de Balkan naar zijn land terug. Films uit die sectie komen in aanmerking voor de Hamburg Film Critic Award. Voor die prijs moet ‘King’ het opnemen tegen onder meer ‘The Red Turtle’ van Dudoc De Wit en ‘Bacalaureat’ van Christian Mungiu.

Naast ‘King of the Belgians’ nodigde het festival dat plaats heeft van 29 september tot 8 oktober nog ‘Black’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah en ‘Safety First’ van Tom Van Aelst uit naar Hamburg. ‘Black’ won vorig jaar de Dropbox Discovery Award in Toronto, de publieksprijs op FFG en de prijs voor de beste actrice in Talinn. In Hamburg komt hij terecht in het uit politieke films bestaande Veto-luik. Films kunnen er de uit 5.000 euro bestaande en door de Friedrich Ebert stichting uitgereikte Prijs voor Politieke film winnen.

‘Safety First’ van Tim Van Aelst maakt op zijn beurt deel uit van de Eurovisuell competitie bestaande uit zes Europese box office successen. De film gebaseerd op de populaire gelijknamige tv-serie dingt zo mee naar de Commerzbank Audience Award.

Tot slot staan er nog twee coproducties met Vlaanderen op het programma. Het gaat om ‘Diamant Noir’ van Arthur Harari, een film over wraak binnen een familie van diamantairs. Bart Van Langendonk produceerde voor Savage film. Bij de animatiefilm ‘Phantom Boy’ kwam de coproductiebijdrage van Lunanime.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics