VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
‘Home’ en ‘Le Ciel Flamand’ leiden Ensor-dans
‘Home’ en ‘Le Ciel Flamand’ leiden Ensor-dans Filmnieuws
deel dit artikel

Met respectievelijk tien en negen nominaties zijn ‘Home’ van Fien Troch en ‘Le Ciel Flamand’ van Peter Monsaert de grote favorieten voor de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die op de slotavond van het filmfestival van Oostende worden uitgereikt.

De jury onder leiding van VUB-rector Caroline Pauwels beoordeelde 26 films en had dit jaar een duidelijke voorkeur voor het meer cinefiele werk. Populaire films vielen wat uit de boot. Of moeten zich tevreden stellen met minder spectaculaire categorieën.

Koplopers ‘Home’ en ‘Le Ciel Flamand’ moeten het in de categorie “beste film” opnemen tegen ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Zij zijn wel genomineerd als “beste scenaristen” maar niet als “beste regisseur”. Naast Fien Troch en Peter Monsaert gaat de derde regie-nominatie naar Bavo Defurne voor ‘Souvenir’. Zijn film sleept vijf nominaties in de wacht. Peter Van den Begin is topfavoriet in de categorie “beste acteur” voor zijn koningsrol in ‘King of the Belgians’. Actrice Sara Vertongen, de moeder uit ‘Le ciel flamand’, krijgt Lena Suijkerbuijk uit ‘Home’ en Alexandra Lamy uit ‘Vincent’ als concurrenten voor de Ensor als beste actrice. De vier films, ‘Home’, ‘Le Ciel Flamand’, ‘King of the Belgians’ en ‘Souvenir’ die de meest markante nominaties kregen, gingen op Film Fest Gent in Belgische première.

De jury zorgde voor enkele verrassingen door onder meer Isabelle Huppert (‘Souvenir’) en Viviane DeMuynck (‘Sprakeloos’) niet als beste actrice te nomineren. Voor ‘De premier’, de populairste Vlaamse film van het voorbije jaar, had de jury alleen maar drie nominaties, camerawerk, montage en make-up, in petto. Niet voor regisseur Erik Van Looy dus, of voor hoofdrolspeler Koen De Bouw. Met haar nominaties brengt de jury onder andere films als ‘My First Highway’ van Kevin Meul en ‘Le passé devant nous’ van Nathalie Teirlinck opnieuw voor het voetlicht.

De nominerende Ensor jury bestond uit: Caroline Pauwels, Nathalie Basteyns,  Annelies Verbeke, Wannes Cappelle, Willeke Van Ammelrooy, Jan Eelen, Filip Peeters, Viviane Vanfleteren, Lou Berghmans en Bart Van Loo. 

Online communicatie door Lavagraphics