VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Het Paradijs van Laura Vandewynckel geselecteerd voor Filmfestival Cannes
Het Paradijs van Laura Vandewynckel geselecteerd voor Filmfestival Cannes Filmnieuws
deel dit artikel

De korte animatiefilm, die zijn wereldpremière op Film Fest Gent beleefde, is uitgenodigd voor het Cinéfondation-programma van het festival.

Vandewynckel maakte 'Het paradijs' als student aan het RITS in Brussel en ging in première op Film Fest Gent in 2014 in de competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilmcompetitie. Ze won eind vorig jaar ook al een VAF Wildcard en op Anima 2015 werd de film met de Sabamprijs bekroond.

'Het paradijs' kan best omschreven worden als een sociaal-kritische reflectie op toerisme en immigratie. De film volgt reizigers tijdens hun zoektocht naar de beste plek op aarde, van het noorden naar het zuiden en vice versa. Hoewel hun paden kruisen, lijken ze elkaar nooit echt te ontmoeten.

Voor het maken van haar stop-motion poppenfilm werkte Vandewynckel samen met Johanna Vanhaecke die het licht verzorgde. De montage en compositing was in handen van Robin De Praetere, de grading door Laura Peeters. Lode Wellens ontwierp het geluid en de mixage gebeurde door Pedro Van der Eecken. De stemmencast bestond o.a. uit Thomas Bellinck, Nico Sturm, Liesje De Backer, Jerom Sturm en Rocky Sturm. 

In het recente verleden selecteerde de Cinéfondation ook al korte films van onder meer Gilles Coulier (IJsland, 2010), Pieter Dirkx (Bento monogatari, 2011) en Leni Huyghe (Matteus, 2012).

De voorzitter van zowel de Cinéfondation als de Officiële Kortfilmjury is dit jaar de Oscargenomineerde Mauritiaanse regisseur Abderrahmane Sissako wiens Timbuktu in 2014 zijn première in de Officiële Competitie van Cannes beleefde.

Online communicatie door Lavagraphics