VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Het beste van 2014 volgens Patrick Duynslaegher
Het beste van 2014 volgens Patrick Duynslaegher Filmnieuws
deel dit artikel

We lijsten het filmjaar in met het beste wat er in 2014 op het witte doek verscheen. Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, blikt terug op zijn must-see films van het afgelopen jaar. 

1.  DEUX JOURS, UNE NUIT van Luc en Jean-Pierre Dardenne (België)

Film Fest Gent

2.  WINTER SLEEP van Nuri Bilge Ceylan (Turkije)

Film Fest Gent

3.  LEVIATHAN van Andrej Zvyagintsev (Rusland)

Film Fest Gent

4.  12 YEARS A SLAVE van Steve McQueen (VS)

Film Fest Gent

5.  LA PRINCESA DE FRANCIA van Matias Pineiro (Argentinië)

Film Fest Gent

6.  ADIEU AU LANGAGE - 3D van Jean-Luc Godard (Frankrijk)

Film Fest Gent

7.  THE KINDERGARTEN TEACHER van Nadav Lapid (Israël)

Film Fest Gent

8.  BLACK COAL van Diao Yinan (China)

Film Fest Gent

9.  VIOLET van Bas Devos (België)

Film Fest Gent

10. EASTERN BOYS van Robin Campillo (Frankrijk)

Film Fest Gent

Runners-up (in willekeurige volgorde):
BOYHOOD van Richard Linklater (VS), BIRDMAN van Alejandro G.Inarritu (VS), THE GRAND BUDAPEST HOTEL van Wes Anderson (VS), STILL THE WATER van Naomi Kawase (Japan), NATIONAL GALLERY van Frederick Wiseman (VS), AIMER, BOIRE ET CHANTER van Alain Resnais (Frankrijk), TONNERRE van Guillaume Brac (Frankrijk), MAPS TO THE STARS van David Cronenberg (Canada), FROM WHAT IS BEFORE van Lav Diaz (Filippijnen), GENTE DE BIEN van Franco Lolli (Columbia), UNE NOUVELLE AMIE van François Ozon (Frankrijk), STRATOS van Yannis Economides (Griekenland), WASTE LAND van Peter Van Hees (België), LUCIFER van Gust Van Den Berghe (België), P’TIT QUINQUIN van Bruno Dumont (Frankrijk), EDEN van Mia Hansen-Love (Frankrijk), BELLA ADDORMENTATA van Marco Bellocchio (Italië), I AM THE HAPPINESS ON EARTH van Julian Hernandez (Mexico),  MAIDAN van Sergei Loznitsa, (Oekraïne) LA CHAMBRE BLEUE van Mathieu Amalric (Frankrijk), SAINT LAURENT van Bertrand Bonello (Frankrijk), L’HOMME QU’ON AIMAIT TROP van André Téchiné (Frankrijk).

Omdat de Top 10 lijstjes almaar vroeger worden opgemaakt duikt 'The Wolf of Wall Street' nu nog vaak op terwijl Scorsese’s film al eind 2013 werd uitgebracht, vandaar dat hij ontbreekt in mijn Top 10 van 2014. En dan zijn er ook de "toppers" in veel filmjaaroverzichten die ik (nog) niet heb gezien: 'Mommy' van Xavier Dolan, 'Ida' van Pavel Pawlikowski, 'Under the Skin' van Jonathan Glazer, 'Interstellar' van Christopher Nolan , 'Gone Girl' van David Fincher, 'The Drop' van Michaël R.Roskam.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Online communicatie door Lavagraphics