World soundtrack awards
 
Gust Van den Berghe draait ‘Wees blij dat het regent’
Gust Van den Berghe draait ‘Wees blij dat het regent’ Filmnieuws
deel dit artikel

Voor zijn vierde speelfilm werkt regisseur Gust Van den Berghe samen met Danny Ronaldo en Circus Ronaldo, het meest bekende circus in Vlaanderen. 

Gust Van den Berghe maakte eerder al furore met zijn ‘En waar de sterre bleef stille staan’, met ‘Blue Bird’ en met ‘Lucifer’. Zijn eerste twee films gingen in première in de Quainzaine des Réalisateurs in Cannes.

Het verhaal van ‘Wees blij dat het regent’ begint op het einde van de 19de eeuw en draait om Lucien die bij zijn geboorte magnetisch blijkt te zijn. Het hele bestek kan aan hem blijven kleven. Maar zijn vader, Oktaaf, verbiedt Lucien om zijn uniek kunstje of talent aan iemand te laten zien. 

Als op een dag Rasmus, een muzikale bedelaar, langskomt, gehoorzaamt Lucien niet aan zijn vader. Rasmus moedigt hem aan om artiest te worden. Hij belandt bij toeval in het reizende theatergezelschap Malfait en wordt er naast artiest ook nog volwassen en verliefd. Na een tijd verlaat hij het circus om zijn oude leven terug op te nemen maar thuis is niets meer zoals voorheen…

Vernieuwend gezelschap

De wortels van Circus Ronaldo liggen bij Gentenaar Adolf-Peter Van den Berghe die als tiener van huis wegliep om bij Circus Wulff te gaan werken. Hij schopte het van stalknecht tot acrobaat en trad zelfs op in het keizerlijk circus van Sint-Petersburg. Sinds 1975 trekken Johnny Ronaldo, moeder Maria en hun zonen met hun circus door België, Europa en de wereld.

Ze evolueerden van een klein familiecircus tot een vernieuwend gezelschap op het snijvlak van clownerie, acrobatie, poppenspel, commedia dell’Arte, tragedie en melancholie. In de solovoorstelling Fidelibus Fortibus staat Danny Ronaldo alleen in de piste omringd door de graven van vroegere collega’s. Het thema is de trouw en de bijna absurde verbondenheid die oude circusfamilies een soort mystieke melancholie geven. 

In 2017 won Circus Ronaldo in Barcelona de cultuurprijs voor de beste circusvoorstelling. Fidelibus Fortibus was ook de eerste circusvoorstelling die geselecteerd was voor het Theaterfestival in de Singel in Antwerpen. De tournee liep van Reykjavik tot Lissabon maar was ook in Australië en Nieuw-Zeeland te zien.

Naast Danny Ronaldo zijn er nog rollen voor onder andere Bruno Van den Broecke, Jan Bijvoet, Willeke Van Ammelrooy, Isolda Dychauk, Mieke Dobbels, Eric De Kuyper en George Christen.

‘Wees blij dat het regent’ is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet in coproductie met Lemming Films en Les Films Fauves. De opnames gebeuren deels op locatie en deels in een studio in Luxemburg. De film komt in het najaar van 2019 in de zalen.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools