World soundtrack awards
Goldmineties: Porco Rosso
Goldmineties: Porco Rosso One Shot Cinema
deel dit artikel

Welke film van animatiegrootheid Hayao Miyazaki nu de beste is, daarover zijn de meningen verdeeld. Voor de een is het Howl’s Moving Castle (2004), voor de ander is het het eco-sprookje Princess Mononoke (1997) waarmee de Japanse meester doorbrak in het westen. En ook Spirited Away (2001) maakt aanspraak op deze titel.  Hoe dan ook, alle elf films (er komen er wellicht geen meer bij aangezien de regisseur vorig jaar zijn pensioen heeft aangekondigd) die Miyazaki sinds de jaren zestig maakte bezitten wonderbaarlijke scènes die je nooit meer vergeet.

Zo ook het minder bekende 'Porco Rosso' uit 1992 waarin de titelheld een freelance premiejager is die met zijn felrode vliegtuig jacht maakt op luchtpiraten die de Adriatische kust onveilig maken. Miyazaki heeft duidelijk iets met vliegtuigen. Zijn vader had een fabriek van besturingssystemen voor oorlogsvliegtuigen wat zijn zoon een blijvende fascinatie bijbracht voor alles wat maar kan vliegen: machines, objecten, dieren. Vandaar het vliegend kasteel in 'Lupin III: Castle of Cagliostro', de vliegende draak in 'Nausicaä of the Valley of the Wind', het meisje dat een bezem berijdt in 'Laputa: Castle in the Sky'. En Miyazaki’s afscheidsfilm 'The Wind Rises' (2013) is een portret van de briljante ontwerper van Japanse gevechtsvliegtuigen, Jiro Horikoshi.

Een andere constante in het werk van de bekendste regisseur uit de Studio Ghibli-stal is zijn liefde voor varkens wat in veel van zijn films terugkeert. Maar nergens worden deze twee obsessies zo prominent gecombineerd als in 'Porco Rosso' waarin de piloot van dienst een varkenssmoel heeft. Wat ongeveer het enige gefantaseerde element is in een Miyazaki-film die het voor een keertje niet van magische knuffelwezens of geesten moet  hebben, maar geworteld is in de werkelijkheid, met als achtergrond het opkomend fascisme in Italië.  Deze politieke dimensie zit onnadrukkelijk in het verhaal verweven, zonder dat Miyazaki daar nu echt de aandacht op vestigt. Zoals hij trouwens ook vaag blijft over het grote mysterie in het leven van de protagonist: zijn transformatie naar piloot met varkenskop.

'Porco Rosso' is in de eerste plaats een wervelend avontuur vol luchtgevechten die Miyazaki en zijn ploeg inspireren tot meesterlijke animatiekunstjes, te beginnen met de ouverture waarin de luchtpiraten een groep van vijftien schoolmeisjes gijzelen die dolle pret beleven aan de duizelingwekkende reddingmaneuvers. Wanneer de verslagen piraten een Amerikaanse waaghals inhuren om Porco Rosso te trotseren krijgen we nog meer stuntwerk in het luchtruim. Dat de Yankee ook een filmidool is, biedt Miyazaki de gelegenheid om zijn dolle actie te kruiden met allerlei Hollywoodreferenties. De regisseur laat die dogfights ook afwisselen met verstilde momenten waarin je als toeschouwer gewoon zit te genieten van de tweedekkers die sierlijk door het luchtruim zweven. Dan krijgen zijn beelden een lichtheid en sereniteit die kenmerkend is voor een regisseur die met zijn animatie geen naturalistische nabootsing van de werkelijkheid nastreeft, maar vooral op zoek gaat naar magie, verwondering en transcendentie.

De film zal op woensdag 21 januari vertoond worden. Tarieven: € 5 (standaard) / € 3 (reductie). Reserveren kan door een mail te sturen naar info@kaskcinema.be, met vermelding van de voorstelling.

Het volledige programma is te vinden op: www.kaskcinema.be.

Goldmineties: Porco Rosso
Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Online communicatie door Lavagraphics