VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Goldmineties 25 januari: Snake Eyes (1998)
Goldmineties 25 januari: Snake Eyes (1998)
deel dit artikel

In het Goldmineties programma de hele maand januari in KASKcinema worden, in samenwerking met Film Fest Gent, drie Nineties films vertoond van de Amerikaanse regisseur Brian De Palma. 25 januari schuif je aan voor de thriller 'Snake Eyes' (1998)!

De hypergestileerde, hyperformalistische complotthriller 'Snake Eyes' is niet alleen een schitterende oefening in pure cinema maar ook een fascinerende bespiegeling over beeldvorming en –manipulatie in een samenzweerderig Amerika waar het streven naar profijt en vermaak als hoogste goed telt. Deze briljante film van Brian De Palma speelt volledig in een arena in de gokstad Atlantic City, waar tijdens een boksmatch de staatssecretaris van Defensie door een sluipschutter wordt vermoord. De navy officier (Gary Sinise) die de politicus hoorde te beschermen, zit plotseling opgescheept met veertienduizend verdachten. Nicolas Cage is de corrupte politieman die de kans krijgt om voor een keer in zijn leven een eervolle daad te stellen.

Meer nog dan 'Mission Impossible' (1996) groeit 'Snake Eyes' daardoor uit tot een aaneenschakeling van hoogstandjes in bijna abstracte filmische virtuositeit.

De Palma en zijn meesterlijke D.O.P. Stephen H. Burum openen hun thriller met één ononderbroken camerabeweging, een bijna twintig minuten durend Steadicam-shot, waarin alles en iedereen aan elkaar gelinkt wordt in een duizelingwekkende ruimtelijke verkenning. De verdere film wordt een oefening in subjectieve vertelling: we krijgen de gebeurtenissen te zien die tot de moordaanslag hebben geleid vanuit het standpunt van drie verschillende getuigen.

Karakters en verhaal hebben an sich weinig betekenis, maar leveren het framework voor De Palma’s duivelse manipulaties en demonstraties van verbazend vloeiende techniek. Meer nog dan 'Mission Impossible' (1996) groeit 'Snake Eyes' daardoor uit tot een aaneenschakeling van hoogstandjes in bijna abstracte filmische virtuositeit.

Snake Eyes
Woensdag 25 januari - 20:30 uur in KASKCinema (Godshuizenlaan 4, Gent)
Tickets (€5/€3) hier verkrijgbaar - Film Fest Friends gaan gratis op vertoon van hun lidkaart!

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Online communicatie door Lavagraphics