World soundtrack awards
 
‘Girl’ genomineerd voor Franse Oscar
‘Girl’ genomineerd voor Franse Oscar Filmnieuws
deel dit artikel
Girl

Overzee wint ‘Girl’ alvast geen Golden Globe of Oscar meer maar de film van Lukas Dhont is nu bij onze zuiderburen genomineerd voor een César als beste buitenlandse film.

Wat de Oscars zijn voor Hollywood zijn de Césars voor onze zuiderburen. ‘Girl’ krijgt merkwaardig genoeg concurrentie uit eigen land want ook de Vlaamse coproductie ‘Nos Batailles’ van Guillaume Genez is genomineerd.

Mededinging van ‘Roma’ van Alfonso Cuaron is er dit keer niet want de film kwam niet eens in de running voor een nominatie. Omdat de door Netflix geproduceerde film geen bioscooprelease krijgt in Frankrijk kwam hij niet in aanmerking voor een César.

Toch is de strijd voor ‘Girl’ en ‘Nos Batailles’ niet min. De vijf andere genomineerden voor beste buitenlandse film zijn: ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ van Martin McDonagh, ‘Capharnaum’ van Nadine Labaki, ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski, ‘Hannah’ van Andrea Pallaoro en ‘Shoplifters’ van Hirokazu Kore-eda.

In 2014 ging de César voor beste buitenlandse film naar ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen. Net zoals ‘Girl’ een productie van Dirk Impens voor Menuet.

'Girl' is vanaf 6 februari te koop op lumiereseries.com

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools